Rok 2019 začne temným rituálem – do Prahy přijedou Behemoth

Startuje Ecclesia Diabolica Evropa 2019

Ve dnech, kdy si velká část tuzemských a často i světových kapel dává pauzu, aby načerpaly energii po oslavách Vánoc a konce roku, jistě nemůžeme čekat přehršle koncertů. To se ale netýká polských blackened death metalových Behemoth, kteří patří mezi přední představitele tohoto žánru. Záda jim budou krýt neméně známí švédští death metalisté „At the Gates“ a americké black metalové trio „Wolves in the Throne Room“. Tato trojice kapel vyráží na turné nesoucí název Ecclesia Diabolica Evropa 2019.

Polští Behemoth

Kdo by neznal Behemoth. Do detailu propracovaná pódiová show plná ohně, obřích hořících obrácených křížů a pyrotechniky, mikrofonové stojany ve stylu kovaných oltářů. A samozřejmě hromující hlas a projev frontmana Adama „Nergala“ Darskiho. Za 27 let existence spatřilo světlo světa jedenáct jejich studiových alb. Letos vyšloI Loved You At Your Darkest„, které by mělo tvořit majoritní část setlistu. U nás koncertují celkem často, viděl jsme je mohli na letošním i předloňském Brutal Assaultu nebo též předloni v pražské Meet Factory. Svůj nejnovější klip k songu „Bartzabel“ dokonce vytvářeli ve východočeských Adršpašských skalách.

 

Mezi vzory Behemoth patří například tuzemští Master’s Hammer, se kterými si Nergal při křtu jejich poslední desky střihnul legendární song „Jáma pekel“. Pro každého příznivce black a death metalu by tohle mohl být ten nejlepší start do nového roku, ve kterém nás už teď čeká mnoho velkých koncertů.

Ze Švédska přijedou At the Gates

Počátky švédských At the Gates se datují do roku 1991. Byli tedy při začátcích mnoha velkých jmen skandinávské death metalové scény, jako jsou Entombed, Dark Tranquility nebo Edge of Sanity. Se dvěmi pauzami mezi lety 1996-2007 a 2009-2011 působí dodnes v původní sestavě (až na duo kytaristů). Během této doby stihli nahrát šest studiových alb včetně letošního „To Drink From the Night Itself“, které chtějí při letošním turné představit všem jejich fanouškům. Členové mají rovněž zkušenosti z kapel velkých jmen: bubeník Adrian Erlandsson působil v uskupeních jako Brujeria, Cradle of Filth a Deathstars, baskytarista Thomas Björler hraje v The Haunted a dříve také v Demolition a Terror. Naposledy u nás vystoupili minulý rok na festivalu Brutal Assault.

 

Večer zahájí Wolves in the Throne Room

Američané Wolves in the Throne Room letos oslavili 15 let existence. Kapelu založili bratři Aaron a Nathan Weaverovi. Jejich žánr je složité přesně určit, můžeme zde najít prvku ambientu, atmosferic i old school black metalu. Jako jedni z mála black metalistů nepoužívají při koncertech pseudonymy ani corpsepaint. Dá se říct, že hrají styl sobě vlastní. Dosud nahráli šest alb, zatím posledním bylo loňské „Thrice Wowen“. Nám jsou též známí z festivalu Brutal Assault i četných koncertů po klubech, a budou to právě oni, kdo tento extrémní metalový večírek zahájí.

Vstupenky jsou stále v prodeji na www.obscure.cz, Ticketportal, Ticketmaster, tak neváhejte.

Text: Mates Šimek

Foto: Zdenek Greendeath Zelený

 

Napsat komentář