Dymytry představují DVD Monstrum žije pomocí příběhu Jacka Rozparovače

Psy-core metalisté Dymytry orámovali jednotlivými „monstr“ koncerty v Praze, opět v Praze a nakonec v Ostravě rok velkolepých oslav patnácti let na scéně. Na tom prvním na jaře 2018 přizvali ke spolupráci stage designera Martina Hrušku a light designera Radka Lamače. Z tohoto koncertu vznikl DVD záznam s názvem Monstrum žije.

Jack Rozparovač obvinil společnost ze svého zpackaného života

Toto DVD nyní Dymytry představují „ochutnávkou“ nazvanou Z pekla. Jedná se o živé provedení této relativně ještě stále nové písně – Dymytry ji vydali na stejnojmenném EP v roce 2015. Epický text vypráví příběh Jacka Rozparovače; inspirací, jak toto téma pojmout, se textaři Protheovi stal stejnojmenný film Z pekla.

Tajemný vrah, jehož jméno vlastně dodnes s jistotou nikdo nezná, je v textu představen jako zneuznaný doktor, kterému společnost upřela to, o čem si myslel, že mu náleží. Nezastírá svou vinu, ke svým zločinům se plně doznává. Při svém zatčení však Protheovými ústy zároveň obžalovává společnost ze svého zpackaného života. Dlouhodobě pociťoval nepřijetí těmi, kterým se zdál „divný“, o kterých však ve skrytu duše ví, že mu závidějí jeho odvahu a rebelský přístup. Jeho životní dráha ho však dovedla až ke zločinu. V tomto pojetí je aspoň špetka reálného základu – ten, kdo vraždil, musel prý mít anatomické znalosti lékaře.

Scéna jako kusadla monstra

Samotné video ukazuje velkolepé záběry na zaplněnou Malou sportovní halu, kde při pohledu seshora mezi fanoušky vynikne tvar přední části scény se dvěma výběžky po stranách jako „kusadly“ pomyslného „monstra“. Protheovo sugestivní podání poněkud děsivého textu zní uvěřitelně a na chvíli se přece jen zamyslíme nad tím, kým Jack Rozparovač vlastně mohl být. Kapelu pak zezadu pohání neskutečná bicí mašina – bubeník Miloš Meier.

Text: Sylva Kaplanová

Foto: Josef Beník

 

Napsat komentář