Plzeňský KD Šeříková přijede o víkendu vyčistit od temných sil Vymítač RockOpery Praha

Již tento víkend obestoupí KD Šeříková tajemno a závan dávných časů. V pátek 1. února přijede na svou první zastávku turné soubor RockOpery Praha s operou Vymítač, v sobotu 2. února potěší své příznivce kapela XIII. století.

Pověst o velhartickém kostele a hřbitově

Vymítač je stále ještě relativně novou operou souboru RockOpera Praha, který spojuje rockovou a metalovou muziku s (většinou) historickými a literárními tématy. Ani tentokrát tomu nebude jinak. Příběh opery Vymítač se inspiruje stejnou pověstí, jakou zpracoval např. Karel Jaromír Erben v baladě Svatební košile ze sbírky Kytice. Podle této pověsti mělo docházet v kostele ve Velharticích a na přilehlém hřbitově k tajemným událostem.

Proti posednutí pomůže jedině Vymítač

Jeden voják se zde prý rozhodl pomstít dívce, která ho odmítala. Ta totiž ztratila svého milého a nedokázala přestat pro něj truchlit. Voják se tedy ze zlosti pokusil vyvolat temné síly a nechal děvče posednout. Co teď? Leda že by pomohl Vymítač… Hlavní roli ztvární Kamil Střihavka, do dalších rolí byli obsazeni např. Honza Toužimský, Žántí, Pavla Forest a mnoho dalších.

 

Gothic rock: něco, co se u nás moc nevidí

XIII. století je kapela, která si našla své publikum, jež se rádo přenese v mysli do dávných časů, zároveň se však nenechá ukolébat – kolem nich stále zní řízný gothic rock. Největší hit Elisabeth pojednávající o hraběnce Bathoryové znají snad i ti, kdo tomuto žánru příliš neholdují. V rámci téhož koncertního večera v sobotu 2. 2. vystoupí také kapela Bratrstvo Luny, jež je neméně inspirována tajemnem.

Text: Sylva Kaplanová

Foto: archiv RockOpera Praha

 

Napsat komentář