Rocksymphony s Martou Jandovou a Noidem v Ostravě: Diváci ani nedýchají, když orchestr hraje metal od Helloween

Projekt Rocksymphony poprvé po několika letech činnosti opustil svou zlínskou domovinu. První zastávkou turné byla 30. 1. Ostrava, konkrétně Bonver Aréna.

Rocksymphony, díl druhý

Rocksymphony je projekt zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů, který představuje nejslavnější rockové písně v interpretaci pěveckých sólistů za doprovodu symfonického orchestru společně s rockovou kapelou. Tu tvoří David Uher (elektrická kytara), Karel Pevný (baskytara) a Hanz Sedlář (bicí). Pěvečtí sólisté Marta Jandová a Václav Noid Bárta jsou pak hlasem i tvářemi projektu. Autorem symfonických aranžmá jsou Aleš Pavlorek a Viktor Kozánek, jenž celé uskupení také diriguje. Současný koncertní program je již druhým dílem projektu; ten první se s úspěchem představil např. i na festivalu Masters of Rock (2014).

Jazz ze Zlína

Hostem programu byla zlínská kapela F-Dur Jazzband s vokalisty Zuzanou Sapárovou a Rolandem Hamajem. Sehraná kapela s anglicky zpívaným jazzovým repertoárem a sólisté s výraznými, originálními hlasy – ti všichni dobře naladili přítomné na další zážitek.

Nový repertoár

V novém programu Rocksymphony zazněly písně od Nazareth, Alice Coopera, Europe, Kiss, Judas Priest, Deep Purple, Helloween či Bon Jovi. Některé skladby interpretovala filharmonie v instrumentální podobě, bez pěveckých sólistů.

Důstojně zazpívaní Nazareth, oblíbení Judas Priest a Deep Purple

Sluší se vyzdvihnout některé konkrétní skladby a pěvecké výkony. Marta Jandová je zřejmě jediná z našich mediálně známých umělců, kdo důstojně interpretuje písně Nazareth (v první Rocksymphony Love Hurts, v současné Dream On). A nemusí to vždy být strhující síla hlasu Dana Caffertyho – i jemné, citlivé ženské podání má hodně co do sebe. Václav Noid Bárta je zase velmi rád, že si může veřejně zazpívat písně od Judas Priest (Living After Midnight) a Deep Purple (Soldier of Fortune). Právě na těchto kapelách vyrůstal a byly zásadní pro jeho pozdější příklon k rockové a metalové muzice. Zejména druhá jmenovaná mu nesmírně sedí a jeho procítěný, trochu posmutnělý projev dává znát, že ví, o čem zpívá.

Noid: Helloween byli naprostý základ

Opravdovou třešničkou na dortu pro oba interprety, hudebníky i publikum je více než pětiminutový metalový opus Halloween od téměř stejnojmenné kapely Helloween. „Od čtrnácti let jsem poslouchal německý speedmetal a tato píseň byla naprostý základ,“ přihlásil se Noid přímo na pódiu k dalšímu zásadnímu vlivu svého útlého mládí. Pro Martu Jandovou píseň také hodně znamená. Jejich strhující pěvecká spolupráce a orchestr i kapela hrající jak o život – toto vše je pak jednoznačným vrcholem první části show. Skvělé souznění také předvádějí Marta a Noid v melodickém duetu Poison od Alice Coopera.

Barvy: nový singl Marty Jandové live

Na samém konci programu přednesla Marta Jandová svůj nový singl Barvy, který pojednává o tom, jaký jsme kdo člověk. Intimní, popověji laděná píseň s textem k zamyšlení se na konci mění v energickou jízdu. V těchto dnech k písni také vzniká videoklip, který má v režii právě Václav Noid Bárta.

Legrácky na pódiu a dodatečná autogramiáda

Oba interpreti se dobře znají z předchozí spolupráce na jiných projektech a mají mezi sebou přátelské vztahy. Není tedy divu, že na pódiu nešetří vtípky, a to směrem k publiku i jeden k druhému. V samém závěru programu projevili oba vstřícnost, když po „oficiální“ autogramiádě konané v půl druhé uspořádali ještě jednu malou těsně po skončení koncertu pro ty, kdo museli odpoledne trávit v práci.

Rocksymphony se vrátí domů

Projekt Rocksymphony 2 zahrnuje celkem tři termíny po republice (30. 1. Ostrava, 31. 1. Brno, 3. 2. Praha), v dubnu se pak symbolicky vrací domů (26. 4. Zlín, Hala Euronics).

Text: Sylva Kaplanová

Foto: Faceboooková stránka Rocksymphony

 

Napsat komentář