Členové Burning Rain přezkoušeli české fanoušky z rockové historie

Kytarista Doug Aldrich a zpěvák Keith St John hodili španělky na záda a rozhodli se procestovat Evropu s akustickým programem. Z jejich pražského vystoupení vám přinášíme fotoreport.

Aldrich si kytary připravoval sám

Na sobotní večer si rockový klub Nová Chmelnice pozval zahraniční hosty světového věhlasu. V rámci svého akustického turné Burning Rain – Stripped & Naked Tour a propagace nové desky Face the Music se zde zastavili Keith St John (zpěv a kytara) a Doug Aldrich (kytara a vokály) – zakladatelé a služebně nejstarší členové zmíněné kapely Burning Rain.
Program v osm večer otevřela domácí heavymetalová kapela Thorax. Ta svou půlhodinovou produkcí rozpohybovala hrstku diváků, která se pod pódiem statečně snažila vytvářet dojem davu. Během jejího vystoupení postupně přicházeli další diváci, takže kolem deváté byl klub zaplněný asi z poloviny.
Krátce poté, co Thorax odstěhovali svou aparaturu, vyšel na pódium sám Doug Aldrich. Bez hvězdných manýrů a velkých gest si připravoval kytary a komba na vystoupení, což jen potvrzovalo předpoklad, že se produkce těchto špičkových muzikantů ponese v komorním duchu.

Skromné hvězdy

Pár minut po deváté pak nastoupil na pódium podruhé, tentokrát už oficiálně v doprovodu Keitha St Johna. Jejich téměř dvouhodinové vystoupení nemělo hluchý moment. Hned poté, co se usadili na stoličkách na okraji pódia, navázali naprosto nenuceně kontakt s diváky. Úvodní písničkou byla Jumpin‘ Jack Flash od The Rolling Stones, po ní následovala Revolution, novinka z jejich nedávno vydaného čtvrtého alba Face the Music. Ve stejném duchu se pak nesl celý zbytek večera, vlastní písničky prokládali Keith a Doug coververzemi hitů rockových velikánů. Publikum oba muzikanty milovalo, byli vtipní, bezprostřední a okamžitě reagovali na podněty a přání diváků. Spíše než hvězdy světového formátu připomínali dva „kluky odvedle“, co se zastavili na pokec a vzali s sebou kytary.

V publiku hledali průvodce Prahou i novou členku rytmické sekce

Diskutovalo se o muzice, o vztazích a lásce, o tom, jak moc je Praha krásná. Doug při té příležitosti sháněl pro Keitha dobrovolného průvodce z řad fanoušků, který by mu ještě v noci ukázal krásy Prahy. Došlo i na poznávací kvíz, kdy muzikanti rozehrávali úryvky rockových hitů a publikum je za ně dozpívávalo. Půvabné fanynce Janě v první řadě zapůjčili tamburínu a přijali ji za člena rytmické sekce kapely. Vtípky a povídání prokládali skvělou muzikou zahranou na dvě španělky. Publikum se skvěle bavilo a večer, který by klidně mohl nést podtitul „Dotkněte se hvězd!“, si plně užívalo. Vystoupení pánové Aldrich a St John zakončili dvěma písněmi z pera Burning RainIf It’s love a Face the Music.

Těšíme se na další shledání

Zda nakonec Keith svého průvodce Prahou našel, netuším. Když jsem opouštěla klub, oba muzikanti se trpělivě a ochotně podepisovali a fotili se svými fanoušky. Škoda jen, že návštěvnost nebyla větší. Nezbývá než doufat, že příště, až k nám Burning Rain přijedou v kompletní sestavě, si k nim milovníci kvalitního rocku najdou svoji cestu.

Foto a text: Magda Šotolová

Napsat komentář