Sabaton na Slavnostech svobody: Dvě nové písně a medaile pro kapelu

Pragokoncert a organizátoři plzeňských Slavností svobody nadělili letos fanouškům metalu vítaný dárek. Do Plzně totiž pozvali kapelu, která vojenské tématice rozumí nejlépe – švédský Sabaton.

Ze zimy měli radost jen prodavači svařáku

V sobotu večer se okolím lochotínského amfiteátru proplétal černý had přicházejících fanoušků. A proto, že kalendář ukazoval 4. května, ale počasí odpovídalo spíš polovině února, vyměnilo mnoho z nich tradiční kožené bundy za teplejší a nepromokavé oblečení. Uplakané počasí se nad fanoušky nakonec smilovalo, déšť ustal necelou hodinu před začátkem programu. Zima ale zůstala stále stejně příšerná, z čehož měli radost snad jen prodavači svařáku.

Citron obstaral úvod večera

Koncert v amfiteátru, od pódia stylově hlídaného tankem M36 Jackson, zahájil ostravský Citron. Diváci tak dostali šanci zahřát se například při jejich hitech Píseň ztracených nebo Rock, rock, rock… v podání Ládi Křížka. K tomu se později na pódiu připojila Tanja se svou peckou Nad hlavou létá rokenrol a společně pak zapěli duet Máme ruce nad hlavou.

Joakim Brodén dával rozhovor TV Prima

Než proběhla přestavba pódia, úplně se setmělo. Diváci v prvních řadách spatřili frontmana SabatonJoakima Brodéna, který vedle pódia natáčel rozhovor s TV Prima, a hlasitě se s ním vítali. Davy proběhlo vzrušení a nálada natěšených fanoušků stoupala. Když se konečně ozvaly první tóny intra, vypuklo šílenství. Nedokážu si ani představit, jak pevné nervy jsou potřeba k předstoupení před našlapaný amfiteátr, který natěšeně skanduje a zpívá už jen pouhé zahajovací intro, kterým v Plzni byl kultovní hit Status Quo: In The Army Now.

Dvě novinky a Velký válečný sbor

Sabaton odstartoval celou show tradičně – písní Ghost Division. Následovaly Winged Hussars a Resist and Bite. Vystoupení mělo od úplného začátku skvělou atmosféru, diváky nebylo potřeba vyzývat ke spolupráci – skákali, hrozili a neúnavně povzbuzovali své idoly v průběhu celého večera. Joakim Brodén a spol. si právě pro ně na tento koncert s jedinečnou atmosférou připravili speciální dárek – dvě premiéry nových písní. První byla Fields of Verdun z připravovaného alba The Great War, jejíž oficiální video bylo zveřejněno 3. května. Druhou premiérou byl pak singl Bismarck, jehož video si pouhých 48 hodin po jeho zveřejnění (22. dubna) připsalo více než milion zobrazení. Obě novinky se setkaly s obrovským ohlasem diváků.

Medaile pro Sabaton

V pořadí pátou písní byla The Price of a Mile a byl to také okamžik, kdy si Sabaton pozvali na pódium mužskou část Českého akademického sboruVelký válečný soubor. Mladí muži ustrojení v historických vojenských uniformách podpořili švédské metalisty v této a následně i v mnoha dalších písních. Setlist byl prakticky postaven na největších hitech kapely, takže si fanoušci mohli vychutnat např. písně Shiroyama, 40:1, Carolus Rex nebo The Lost Battalion. Slavnostním bodem večera bylo ocenění Sabatonu za šíření věhlasu českého vojenství v zahraničí, medaili přímo na pódiu za celou kapelu převzal Joakim Brodén. Poté mohla následovat jen jediná píseň, a to Far From the Fame, oslavující válečného hrdinu a in memoriam jmenovaného československého armádního generála Karla Janouška.

Brodén na slavičí trůn

Vystoupení plné světelných a pyrorechnických efektů spělo do finále. Na rozloučenou zazněly hity Primo Victoria, Joakimova oblíbená Swedish Pagans a závěrečná To Hell and Back. Joakim, hlavní speaker kapely, v průběhu večera mnohokrát děkoval fanouškům za jejich podporu a úžasnou atmosféru, kterou na Lochotíně dokázali vytvořit. Prozradil, že plzeňský koncert je jejich zatím největším samostatným vystoupením a jak moc nervózní před jeho zahájením celá kapela byla. Poté, co Čechy označil za svou druhou vlast, mu publikum doslova padlo k nohám. Škoda, že už se neuděluje Český slavík. Jsem skálopevně přesvědčená, že nadšené osazenstvo našlapaného amfiteátru by ho za jeho výkon tentokrát dotlačilo alespoň do první trojky.

Foto a text: Magda Šotolová

Napsat komentář