Majáles Hardcore odstartoval metalovou open air sezónu

Jedna z prvních metalových akcí pod širým nebem, Majáles Hardcore v Kostelci nad Orlicí, je za námi. 34 kapel bavilo návštěvníky po celé dva dny, a kdo chtěl objevovat mezinárodní „tvrdou“ hudební scénu, pro toho musel být tento festival úplný ráj.

Široké spektrum žánrů tvrdé muziky

Předpověď počasí nevěstila nic dobrého, ale až na nějakou tu přeháňku a déšť, který začal v sobotu pozdě v noci, se to zvládlo celkem s grácií. Během dvou dnů vidělo mnoho místních hudebních nadšenců 34 kapel, které pokryly široké spektrum žánrů – punk, rock‘n roll a hardcore, tak i death metal, thrash metal nebo rockabilly. Pivo teklo proudem a před oběma pódii, z nichž jedno bylo zastřešené, bylo především ve večerních hodinách velmi rušno.

 

Víno z pódia z trychtýře až do prvních řad

Největší očekávání provázelo bezpochyby německou thrashovou legendu S.D.I., která zahrála v sobotu navečer. Před touto nestárnoucí bandou se to dole pod pódiem jen hemžilo, všichni pařili jak šílení. Celá skupina se pak ochotně fotila a podepisovala s každým, kdo měl zájem. Velmi zábavnou show předvedli i slovinští Pigs Parlament, v čele s krásnou fialovovlasou Tinou Rebec. Ta během jistého songu o víně přinesla lahev vína napojenou na trychtýř s dlouhým „šlauchem“, ze kterého se občerstvovali pankáči v předních řadách a jeden z kytaristů stihl i vyměnit svůj nástroj za banjo, což se všem v kotli moc líbilo (bez ironie). Z velké dálky dorazivší Black Sachbak nám zase ukázali na zastřešeném pódiu, jak se hraje metal v Izraeli. Holandská pětice Grindpad drtila všechno kolem sebe řízným death metalem a několik hardcorových mašin jako maďarští Don Gatto nebo česká stálice Streetmachine ze sebe dostali to nejlepší, co šlo.

 

Pořád se dalo běhat od jednoho pódia ke druhému

O skvělých výkonech ostatních skupin by se dalo pokračovat hodně dlouho. Tady se člověk zkrátka nenudil, když se v podstatě dalo pořád běhat od jednoho pódia ke druhému, kde vždycky čekalo něco úplně jiného, než to, co jste viděli před chvílí. A kdo si snad chtěl odpočinout, hned za vchodem byl k dispozici kemp s hospodou a příjemnou obsluhou.
Co říci na závěr? Chtěl bych moc poděkovat pořadatelům za tenhle festival, který má před sebou jistě jen dobrou budoucnost. Ale zároveň také za to, že sem zvou kapely mnohdy méně známé, které u nás třeba ještě nehrály, takže příznivci tvrdé hudby si tu mohou skvěle rozšířit obzory. Navíc je tu moc příjemné prostředí, nějaký ten metr od města, a proto se tu s klidem může pařit až do brzkých ranních hodin. Takže zase za rok v Kostelci nad Orlicí. Metal & Punks 4ever!

Text: Mates Šimek

Foto: Zdenek Greendeath Zelený

Napsat komentář