Americké metalové kapely Trivium a Hatebreed spojují síly

Americká metalová formace Trivium nedávno oznámila svůj červnový koncert v pražské MeetFactory. Jako support si pánové vybrali nekompromisní hardcorovou úderku Hatebreed.

Trivium mísí několik metalových subžánrů a má neobyčejné texty

Tyhle dvě bandy určitě pro většinu z vás nebudou žádnou neznámou, hrají tu celkem často jak v rámci samostatných koncertů, tak i festivalů. Trivium lze žánrově jen těžko zařadit, neboť kapela kombinuje thrashmetalové riffy s nádechem metalcoru, progressive, groove až deathmetalu. Před třemi lety vydali v pořadí již osmé album The Sin and the Sentence a letos slaví 20 let od svého vzniku.
Řadí se do tzv. New Wave of American Heavy Metal, kam patří kapely jako August Burns Red, Carnifex, The Black Dahlia Murder nebo Korn. Jejich žánrová rozmanitost pramení z faktu, že frontman Matt Heafy byl ovlivňován celou řadou žánrově velmi různých metalových kapel, takže si nikdy nemůžeme být jisti, jakou kombinací nás překvapí při nové tvorbě. On sám je též jediným členem, který v Trivium působí od začátku.
Velmi rozmanité jsou i jejich texty, kdy třeba několik písní z alba Shogun (2008) jsou inspirovány řeckou mytologií. Za zmínku dále stojí i album The Crusade, kde se věnují některým známým případům sériových vrahů. Žánrově rozmanitá muzika a neobyčejné texty jsou zárukou toho, že při jejich koncertu se rozhodně nebudete nudit.

 

Členové Hatebreed řádí na pódiu i v textech

Hatebreed pocházejí z amerického Connecticutu a vznikli v roce 1993. Jejich hudba by se dala popsat jako kombinace heavy metalu a hardcore punku, přičemž primárně jsou zařazováni do předních představitelů hardcore scény. Stejně jako Trivium, i oni mají na kontě osm studiových alb, včetně nejnovějšího The Concrete Confessional z roku 2016.
Jedinými původními členy této pětice jsou zpěvák Jamey Jasta a baskytarista Matt Byrne. Oba jsou při koncertech jak utržení ze řetězu, o čemž jsme se mohli přesvědčit v závěru loňského roku, při předskakovali kapelám Dimmu Borgir a Kreator.
Jejich texty jsou plné síly, brutality, krve a prostého sdělení toho, že si máme neústupně jít za tím, co chceme, nebrat ohled na překážky a vypořádat se se vším, co se nám staví do cesty. V roce 2004 byli též nominování na cenu Grammy v kategorii Best Metal Performance za song Live for This, kterou ale nakonec získali Motörhead.

Metalová salva

Trivium a Hatebreed se řadí mezi velmi úspěšné kapely především posledních dvou desetiletí a při koncertech dokážou své fanoušky pořádně rozbouřit. Vstupenek je stále dostatek, takže pokud chcete schytat pořádnou metalovou salvu, rozhodně byste zde neměli chybět.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

 

Napsat komentář