BrněnskýStoock je za dveřmi, charitativní akci přijedou podpořit i rockeři

BrněnskýStoock, Lucie Kovářová

První zářijovou sobotu proběhne v areálu bývalého pivovaru v Řečkovicích charitativní akce s názvem BrněnskýStoock. Koncert je pořádán na motivy Woodstock ´69 pro Domov Tereza, který podporuje osoby se zdravotním postižením v Řečkovicích, centrum sociálních služeb, příspěvkové organizace. Pořadatelkou je fotografka Lucie Kovářová, moderátorem herec Městského divadla v Brně Alan Novotný. Samotnou akci a nejen ji přiblížila Lucie v rozhovoru.

Lucie, můžete nám akci trochu přiblížit?

Projekt je oslavou TOHO, že alespoň na jeden den umíme „vypnout“, zapomenout na spory, starosti všedních dní, odkud pocházíme či jací jsme a máme možnost DÝCHAT SPOLEČNĚ! Tento den prožít v míru a lásce. Ráda bych také ukázala nové generaci, jak krásně můžeme trávit čas společně, s rodinou, přáteli a kamarády…, kvalitní čas, na který budeme vždy vzpomínat. A nepotřebujeme k tomu ani koukat do telefonů či tabletů…J

Proč ten nezvyklý název BRNĚNSKÝSTOOCK?

BRNĚNSKÝSTOOCK vznikl z myšlenky a vize Woodstocku. Kdo to nezažil tenkrát, tak snad bude mít možnost teď s námi! Bez zábran, v klidu, pohodě, míru, lásce… Je jedno, kdo je kdo, hlavně, že se máme rádi! A že se nám něco nepodaří? Nevadí! Poučíme se z toho a příště budeme chytřejší! Lidé se mě často ptají, proč ty dvě o v názvu? Jsme zkrátka jedineční! Woodstock měl dvě o na začátku, a my je máme na konci.

Na co všechno se mají návštěvníci těšit a pro koho je akce určena?

Dětské odpoledne začne ve 14 hodin. Vaše děti či vnoučata si s námi mohou užít spoustu legrace na skákacím hradě nebo při vystoupení různých interpretů. Celou akci zahájí úžasné Divadlo Špílberg se svým představením pro děti, jak Maxipes Fík putoval na Woodstock. Rozdáme zmrzlinu od Agnes. Josef Klíč a jeho violoncellový jednomužný orchestr Vám k pojídání zmrzliny zahraje melodie z pohádek, večerníčků či filmů. Děti si mohou vyzkoušet svoji zručnost v kreativních dílnách či se mohou stát rytíři nebo rytířkami. Čekají na Vás dílničky pod vedením Domu dětí a mládeže Helceletka – FRIKULÍN – malování na obličej, tvorba květinových čelenek, barevných copánků do vlasů, výroba odznáčků a placek dle vlastní fantazie.

Dospělí se mohou těšit na vystoupení Martina Kudličky a jeho kapely v krabici. Letošní rok je pro mě opravdu výjimečný. Je mi velikou ctí oznámit, že dorazí i Michal Pavlíček a Načeva, Plastic People of the Universe New Generation, Folk Team, také nás podpoří naše brněnské krásky z kapely Loretta, dále přitvrdíme a vychutnáme si i kapelu Forrest Jump a na závěr zahrají Ten Sticks, kteří jsou alespoň pro mne malým objevem roku. Jídla a pití bude dostatek – tento rok máme připravenou speciálku! Kdo má rád grilování, určitě si přijde na své!

Jedná se o charitativní akci. Komu připadne výtěžek?

Koncert je pořádán na podporu Domova Tereza pro osoby se zdravotním postižením v Řečkovicích. S Domovem Tereza již spolupracuji druhým rokem a skvěle si to společně užíváme.

Co Vás přivedlo k charitativní činnosti?

Od mladých let jsem bojovala s epilepsií, k tomu se přidávaly další obtíže, se kterými jsem se dostala třeba i na popáleninové centrum ve Skotsku. Zde jsem poznávala velice zajímavé lidi, kteří mi ukazovali nové světy či cesty. Tehdy jsem se taky začala věnovat focení. Na začátku své kariéry fotografky jsem si řekla, že bych ráda pomáhala svými fotografiemi i ostatním. A to je moje cesta, která mě baví. Moc si ji užívám.

Ve Skotsku jste prožila devět let. Když srovnáte život tam a u nás, v čem je největší rozdíl? Co se Vám ve Skotsku líbilo, a po čem se Vám naopak stýskalo?

Lidé jsou tam více „v klidu“. I když plní svoje každodenní povinnosti a také mají své starosti jako všichni, snaží se užívat si života, přátel, přírody a velký důraz kladou na rodinu. Když se zeptáte na všední otázku typu: „Ahoj, jak se máš?“ dostanete automaticky odpověď: „Ahoj, skvěle, a co ty?“. A to si ani nevšimnete, že Vám odpoví silně nemocný muž ve středním věku bez práce. Lidé jsou zde velice pozitivně naladěni, a většinou se snaží tuto energii šířit dále, protože ví, že to za to stojí a že vždy může být hůř.

Ve Skotsku je nádherná příroda, ale co mi tam opravdu chybělo, tak to bylo hlavně sluníčko. A taky obyčejný český salám či uzeniny, škvarky a podobně. V té době jsem dovolenou trávila převážně v Čechách na chalupě a u vody, kde jsem se vyhřívala na sluníčku v obležení tradičního českého jídla a přemýšlela jsem, kolik se mi toho ještě do baťůžku vejde!

Kde jste ve Skotsku pracovala?

Nejdříve jsem pracovala jako recepční a administrativní pracovnice na Univerzitě St. Andrews. Zde jsem měla také čest setkat se s princem Williamem (vévoda z Cambridge) a tenkrát ještě jeho přítelkyní, nyní již manželkou Catherine, kteří zde v té době studovali. Později jsem nastoupila do realitní agentury, kde jsem strávila dalších sedm krásných let.

To se každému nepoštěstí, vídat osobně členy britské královské rodiny. Řídil se jejich život i v době studií tak přísnými pravidly jako nyní?

Princ s Catherine byli stále obklopeni početnou ochrankou a museli i na univerzitě dodržovat velmi přísný protokol. Nemohli se spolu třeba setkat, kdy je napadlo, ale pouze v jasně vymezenou dobu. Například když William hrál se spolužáky rugby, tak Catherine stála na určeném místě poblíž jeho helikoptéry, a po skončení zápasu, než nastoupil a odletěl, s ním mohla několik přesně stanovených pár minut mluvit.

Co byste na závěr chtěla vzkázat čtenářům?

Tato akce se připravuje devět měsíců, jako dítě, které maminky nosí v bříšku. A již 7. září 2019 v areálu bývalého pivovaru v Řečkovicích se naše miminko opět narodí! Narodí se právě v tento den! Bude žít mezi Vámi a čistě pro Vás, abyste si tento den užili naplno. Rodiče, děti, rockeři, babičky, dědečci…, pojďte si užít den plný zábavy, jídla, pití, hudby. Bez Vás by to nebylo ono.

Program pro děti i dospělé

Jak jsem se mohli dozvědět, pro děti je na akci vymyšlen speciální program v podobě vystoupení různých interpretů, závod autíček, skákací hrad a možnost vyzkoušet si kreativní dílny. Čekají na ně dílny pod vedením Domu dětí a mládeže Helceletka – Frinkulín, malování na obličej, tvorba květinových čelenek, barevných copánků do vlasů nebo i výroba odznáčků a placek.

I dospěláci se však nudit nebudou. Od 15.50 je připraven program ve formě koncertů rockových kapel či jiných umělců. Vystoupí kapely jako rockoví Plastic People of the Universe The New Generation, holčičí parta Loretta z Brna, Ten Sticks či Forrest Jump.

Text rozhovoru poskytla Lucie Kovářová, text článku: Šárka Vlachová, foto: Lucie Kovářová

Program

14:00 – Moderátor

14:00 – 14:45 – Divadlo Špílberk = Maxipes Fík na Woodstocku

14:55 – AGNES, nejlepší zmrzlina v Brně! = jeden z našeho týmu Úžasňáků, vykouzlí úsměv pro děti… kopcem zmrzliny vedle pódia.

15:00 – 15:45 – Josef Klíč a jeho violoncellový orchestr jednomužný

15:50 – 16:35 – Folk Team​​​​​​​

16:45 – 17:45 – Michal Pavlíček a Načeva

17:50 -18:30 – Martin Kudlička s kapelou v krabici

18:40 – 18:45 – Moderátor s pořadatelkou fotografkou Lucií Kovářovou a ředitelem Domova Tereza, slavnostní předání kalendářů a poděkování sponzorům, náměstkovi primátorky statutárního města Brna Oliverovi Pospíšilovi a starostovi MC Brno – Řečkovice a Mokrá Hora Mgr. Bc. M. Viskotovi.

19:00 – 19:45 – Plastic People of the Universe The New Generation

20:00 – 20:45 – LORETTA

21:00 – 21:45 – Forrest Jump

22:00 – 22:45 – Ten Sticks

Napsat komentář