Alter Bridge vyrazili na turné, nové abum je na spadnutí

Myles Kennedy

Hardrocková kapela Alter Bridge zahájila 21. září americkou část Victorious Sky Tour na podporu jejich nového alba Walk The Sky. Fanouškům z něj představila hned čtyři songy, které překvapují svojí rozmanitostí. „To nejlepší na vás však ještě čeká!“ vzkazují muzikanti.

Myles Kennedy: po turné se Slashem hned na šňůru s Alter Bridge

Poté, co 3. srpna dozněly v Orlandu na Floridě tóny posledního koncertu Living the Dream Tour, které společně odehráli Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, dopřál si druhý jmenovaný pouze jeden den odpočinku. Poté s vervou sobě vlastní naskočil do rozjíždějícího se vlaku s nápisem Alter Bridge a spolu s Markem Tremontim vyrazili na Press Tour propagovat jejich nejnovější počin. Tím je šesté studiové album s názvem Walk The Sky. Světlo světa spatří již 18. října.

Pilotní singl: Wouldn’t You Rather

Pilotním singlem, kterým Alter Bridge toto album představili, byl Wouldn’t You Rather. Ten obsahuje vše, co je pro Alter Bridge tak typické: těžké, hutné riffy na začátku písně gradující do melodického refrénu, Kennedyho čistý, v refrénech mnohavrstvý vokál a Tremontiho zabijácké kytarové sólo ve dvou třetinách její délky.

 

Aby stvořili něco nového: Pay No Mind

Zatímco první song potvrdil výrok samotných muzikantů, že při tvorbě alba „retrospektivně vycházeli z toho nejlepšího ze své patnáctileté kariéry“, druhá ochutnávka v podobě písně Pay No Mind pak korespondovala spíš s jeho dovětkem „aby stvořili něco nového“. Pay No Mind je totiž píseň pojatá opravdu netradičně. Neodvažuji se odhadnout, co fanoušky šokovalo více. Zda použití syntezátorů v množství u Alter Bridge dosud nevídaném, potlačení kytar na úkor rytmiky či úplná absence kytarového sóla.

 

Svět je ještě v pořádku: Take The Crown

Zatímco fanoušci propadali panice a uvažovali o organizovaném spálení klubových legitimací, Alter Bridge vyslali do světa song třetí. Ten všechny skalní přesvědčil o tom, že svět je ještě v pořádku. Take The Crown je dobyvatelským opusem, který by si velmi dobře mohla pobrukovat třeba Daenerys Targaryen z Hry o trůny, kdyby jí zákeřní scénáristé nepřipravili tak trpký konec. Barevný, melodický song zakončený klasickým tremontiovským sólem přecházejícím v bluesové outro Mylese Kennedyho potvrzuje vysoké kvality tohoto autorského tandemu.

 

Pozitivní odpověď na album AB III: In The Deep

Alter Bridge potěšili své fanoušky nečekaným zveřejněním čtvrtého songu s názvem In The Deep. Je opět postavený na kytarových riffech a ve svém začátku překvapí téměř osmdesátkovou náladou. Vyznívá nejpozitivněji z publikované čtveřice písní a potvrzuje slova Marka Tremontiho, že album Walk The Sky je jakousi pozitivní odpovědí na jejich album AB III (2010). Zatímco texty AB III jsou temné a pojednávají hlavně o zklamání a ztrátě víry, album Walk The Sky by mělo jako celek vyznívat pozitivně. Přestože není pojato jako koncepční, několik písní propojují témata jako vědomí duchovního růstu, poznání a podstata bytí.

 

Live: nové skladby i méně hrané songy dřívější

Američtí fanoušci již mají možnost užít si zveřejněné songy také naživo, Alter Bridge je všechny zařadili do svého playlistu. Ten byl doplněn výběrem méně hraných písní z prvních čtyř alb kapely. Lze však předpokládat, že po oficiálním vydání desky (18. října) bude playlist obohacen o další nové kousky. Ostatně Alter Bridge jsou známí jako kapela, která málokdy odehraje dva identické koncerty.

Na koncert musíme do blízkého zahraničí

Na současném Victorious Sky Tour je po Americe doprovází předkapela Dirty Honey, v rolích headlinerů se pak na pódiu střídají se Skillet. V Evropě, kam se Alter Bridge přesunou na začátku listopadu (Walk The Sky Tour 2019) se role předskokanů ujmou Sevendust (pouze v Anglii), The Raven Age a Shinedown. Předprodej alba Walk The Sky běží na plné obrátky, za zážitkem z živého vystoupení však budeme muset letos vyrazit k našim sousedům. Alter Bridge v listopadu vystoupí například v Berlíně, Lipsku, Mnichově nebo ve Vídni.

Text i foto: Magda Šotolová

Napsat komentář