Arakain na úvod turné křtil v Plzni CD: Kmotry se stali fanoušci

Arakain, Honza Toužimský

18. října zahájil Arakain v KD Šeříková podzimní turné k albu Jekyll & Hyde. O den dříve vyšel také klip k písni Kompromis. Turné má jen sedm termínů, proto neváhejte, až se bude blížit koncert ve vašem regionu.

Večer tří kapel

Plzeňský koncert byl ze strany fanoušků pochopitelně spojen s velkým očekáváním. Arakain měl přece představit nový program, a také pokřtít aktuální desku Jekyll & Hyde.

Koncertní večer měl na programu tři kapely, a tak to na pódiu KD Šeříková nejdříve rozjeli Booters. S Arakainem nejedou v roli předkapely poprvé, a není ostatně divu. U fanoušků obvykle sklízejí pochvalné ohlasy na svůj melodický rock, zpěvák Martin Šára svým výrazným pěveckým projevem také zaujal.

Po nich nastoupily na scénu The Agony. Dívčí kapela na pódiu působí energicky, jejich muzika se ale k Arakainu hodí již o poznání méně.

Déle nehrané písně vedle šesti nových, naživo ještě lepších

Pak už vyprodaný KD Šeříková přivítal ty nejočekávanější. Začínalo se – jak jinak – na jaře vydaným singlem Dnes ještě ne, který kapelu i po sedmatřiceti letech existence povolává do zbraně do dalších bojů na metalovém kolbišti. Celkem pánové zařadili nových věcí šest – dále ještě To co chceš mít, Kompromis, Znal bych rád, Hřích, Hathor a Jekyll & Hyde. To se může zdát poměrně hodně, ale nebylo to vůbec na škodu, spíš naopak – fanoušci měli možnost poslechnout si polovinu nové desky naživo a poznat, že live znějí tyto písně ještě lépe.

Ze starších skladeb se do setlistu vešly některé déle nehrané. Zvláště potěšily písně jako Magor, Adrenalin, Marat či To jsme my – esence toho, o čem vlastně rockový či metalový postoj k životu je. Koncert provázel kompaktní zvuk, hutný metal a rychlejší tempo. Zvolnilo se jen výjimečně při pár baladických kouscích jako Zase spíš v noci sama, Půl století či nové, výrazově silné titulní Jekyll & Hyde, po které se kapela odebrala do zákulisí. Ale ne na dlouho – fanoušci ji brzy vyvolali zpět tradičním pokřikem „co je – co je – co je, co je, co je?“ Přídavek byl tentokrát bohatý – mezi obvyklé Proč a Apage Satanas se netradičně vešel ještě Paganini.

Křest alba: Kmotry se stali fanoušci

Zhruba v polovině setu nechala kapela přinést skleničky, šampaňské a jeden exemplář desky Jekyll & Hyde, a album následně pokřtila před zraky všech přítomných. Ti byli také na místě prohlášeni kmotry alba, což bylo od Arakainu velmi pěkné gesto. Pokřtěné CD pak letělo z rukou basáka Zdeňka Kuba do davu, čímž neznámý šťastlivec získal neobyčejný suvenýr. Koncert měl ještě jeden hezký a úsměvný moment – hned zkraje převzal zpěvák Honza Toužimský pro kapelu dort s jedlým potiskem obalu desky.

Nechte si podepsat komiksový plakát

Na samém začátku večera se také konala autogramiáda všech členů skupiny, na které si fanoušci mohli nechat podepsat další letošní novinku – komiksový plakát s kreslenou podobou Arakainu od výtvarníka Jonáše Ledeckého. Plakát je vytvořen v duchu Batmana, protože kapela jen pár dní předtím pokřtila komiksovou knihu Metal: Temné noci, která vyšla jako pomyslný dárek k 80. výročí vzniku tohoto superhrdiny.

Videoklip Kompromis s Pavlem Křížem

Den před úvodním koncertem turné vyšel také videoklip ke zmíněné skladbě Kompromis. Klip překvapí obsazením herce Pavla Kříže do jedné z hlavních rolí, zde je však oproti mnohým svým kladným filmovým postavám za pěkného zloducha:

 

Termíny turné:

25. 10. Zlín, Masters of Rock Café

31. 10. Brno, Sono

01. 11. Ostrava, DK Akord

02. 11. Hradec Králové, Denoche

08. 11. Praha, KD Ládví

15. 11. Polná, KS Zámek

Text: Sylva Kaplanová, foto: Magda Šotolová

Napsat komentář