Legendární Deep Purple se v prosinci vracejí do České republiky

Deep Purple

Deep Purple, kteří letos otevírají již šestou dekádu své kariéry, se k nám po krátké době vracejí v rámci prodloužení svého možná i posledního turné InFinite Long Goodbye. Jak je již zvykem, nabídnou široký průřez svojí tvorbou, která sahá až do roku 1968.

Končit se jim ještě nechce

Již dlouhou dobu trvá turné InFinite Long Goodbye, v rámci nějž Deep Purple u nás vystoupí ve středu 4. 12. ve vítkovické Ostravar aréně. Kapela nedávno prohlásila, že v žádném případě nezamýšlí pověsit nástroje na hřebík a odebrat se do muzikantského důchodu, i když název jejich turné tomu může napovídat.

Je tudíž pozoruhodné, že i když čtyři z pěti členů už překročili sedmdesátku, stále mají chuť hrát a cestovat po celém světě. Žijeme v době, kdy se kapely, které utvářely heavy metal a hard rock, pomalu odebírají do hudebního důchodu a čas od času přijde i smutná zpráva o úmrtí některého z těchto veteránů. Važme si proto příležitosti vidět u nás takové veličiny, jako jsou třeba Deep Purple, nebo Black Sabbath. Těšit se můžeme například i na legendární Judas Priest, kteří u nás zahrají příští rok. Akce pořádá agentura Live Nation a vstupenky jsou stále k dispozici v sítích Ticketportal a Ticketmaster.

Rok 1968 dal vzniknout heavy metalu, Deep Purple prorazili dva roky poté

Ve stejném roce, kdy v anglickém Birminghamu vznikli Black Sabbath (1968), dali se o pár desítek kilometrů dále ve městě Hertford dohromady Deep Purple. Jejich počátky se nesly v duchu progressive rocku, velmi brzy však sklouzli k hard rocku, který svou tvorbou pomáhali formovat. Hned v roce svého vzniku vydali první desku Shades of Deep Purple. Pořádně však prorazili až o dva roky později s albem Deep Purple in Rock. Jeho součástí je i více než 10 minut dlouhý song Child in Time, další peckou je Into the Fire. Tady začala jejich zlatá léta, kdy se sestava ustálila na složení Gillan, Blackmore, Glover, Paice, Lord. V tomto složení byla nahrána další veleúspěšná alba Fireball, Machine Head a Who Do We Think We Are.

Šachování se sestavou a kompletní návrat staré party

Zpěvák Ian Gillan a baskytarista Roger Glover pak na nějaký čas kapelu opustili a brzy po nich i kytarista Ritchie Blackmore, Ian Paice a Jon Lord. Následovala několikaletá éra, která se nesla v duchu výrazně menší úspěšnosti, působili tu však hvězdní David Coverdale, Glenn Hughes nebo Tommy Bolin (tragicky zemřel v roce 1976).

V roce 1984 se však „staří známí“ opět sešli a společně nahráli album Perfect Strangers, které je vrátilo na vrchol – Gillan se vrátil z Black Sabbath, Blackmore a Glover z Rainbow, Lord z Whitesnake a Paice z kapely Garyho Moorea. Hned titulní song alba začíná tematickou a výstižnou frází: „Can you remember, remember my name?“

Od roku 2002 ve stejné sestavě

Ian Gillan ještě jednou odešel, aby se v roce 1992 vrátil a je v kapele dosud, zůstali i Glover a Paice. Ritchieho Blackmorea nahradil v roce 1994 Steve Morse, Jon Lord v roce 2002 přenechal místo Donovi Aireymu. Od roku 2002 tedy působí Deep Purple v sestavě Gillan, Blackmore, Glover, Paice, Airey. V této sestavě nahráli čtyři alba, z nichž to nejnovější (je možné, že i poslední) s názvem InFinite vyšlo v roce 2017.

Text: Mates Šimek, foto: Miloš Hlaváček