Skillet v Praze a v Brně: Nadšení až na dřeň

Skillet, John Cooper

Hned dvakrát u nás vystoupili američtí Skillet27. listopadu v Brně a 28. listopadu v Praze. Není divu – jejich české koncerty bývají vyprodané. Role supportu se výborným způsobem zhostili Devour The Day.

Devour The Day: výtečná předkapela

Natřískaná Malá sportovní hala v Praze nadšeně přivítala už i předkapelu Devour The Day, což nebývá u předskokanů vždy zvykem. Sympatičtí Američané z Memphisu pustili do diváků svůj alternativní rock, který žánrově skvěle korespondoval s tím, co mělo za chvíli přijít. A fanoušci to dokázali náležitě ocenit. Nestává se často, že fanoušci paří na předkapelu skoro tak, jako kdyby to byly hlavní hvězdy. Devour The Day působili velmi profesionálně, jak svým hudebním výkonem, tak po stránce pódia a světel. Na závěr odměnili pražské publikum ještě coververzí nejznámější písně NirvanySmells Like Teen Spirit a nadšení stoupalo.

Skillet: V setlistu nebyl slabší kus

Skillet nastoupili na pódium ve velkém stylu a za neuvěřitelné reakce publika hned od první chvíle. Nadšení až na dřeň – to je to pravé slovo. Hned při první písni Feel Invincible měl John Cooper fanoušky zcela pod kontrolou. Ti nadšeně přijímali každý song, co Skillet zahráli – a že v setlistu prostě nebyl slabší kus. Kapela chtěla pochopitelně představit novou desku Victorious, a tak zazněla titulní píseň i skladby Legendary, Anchor či Save Me. Nesměly ale samozřejmě chybět největší hity jako Whispers in the Dark, Awake and Alive, Hero, Stars, Comatose, Monster, Rebirthing či The Resistance. Atmosféra v hale byla srovnatelná s máločím – Skillet jsou pověstní obrovskou energií, kterou pumpují do diváků, a ti jim ji zase vracejí svou oddaností a nadšením. V Malé sportovní hale se tak toho večera vznášel oblak něčeho výjimečného.

Z kapely prýští takřka nevyčerpatelná energie

Skillet jsou ve světě i u nás nesmírně populární. Výrazný zpěvák a baskytarista John Cooper s manželkou, kytaristkou a klávesistkou Korey, kytaristou Sethem Morrisonem a bubenicí Jen Ledger bývají označováni za nejčastěji koncertující kapelu na světě. Jejich muzika je směsí mohutných kytarových riffů, elektroniky a křesťanského obsahu textů – Skillet jsou věřící. Zároveň je jejich hudba melodická – není tedy divu, že si zaplněná Sportovní hala zpívala snad úplně všechno. Pokud k tomu přičteme výrazné charisma obrovského vousatého potetovaného frontmana a takřka nevyčerpatelnou energii, která z kapely prýští, známe všechny důvody, proč mají Skillet takový úspěch. Budeme se těšit na jejich další setkání s českým publikem – třeba zase rovnou na dvou koncertech. Rocksound navštívil oba koncerty, proto ve fotogalerii najdete fotografie z brněnské Haly Vodova.

Text: Kateřina Hejčová a Sylva Kaplanová, foto: Helena Čmelíková