Dan Bárta a Illustratosphere zvířili prach v Pardubicích

Dan Bárta a Illustratosphere

Poslední listopadovou středu zavítal do pardubického KD Hronovická Dan Bárta s kapelou Illustratosphere. Původní zářijový termín byl pro nemoc zrušen, a tento večer sliboval vynahradit fanouškům dvouměsíční čekání.

Publikum tvořili zralí diváci

S nepatrným zpožděním oproti plánované sedmé hodině večerní se na pódiu objevili členové kapely IllustratosphereFilip Jelínek (klávesy), Míra Chyška (kytary), Robert Balzar (basa) a Martin Valihora (bicí). O několik okamžiků později se k nim připojil i samotný Dan Bárta. Koncert zahájili léty prověřenou skladbou Na i v ní, aby pak v setlistu prostřídali starší skladby těmi novými. Ze starších věcí si měli posluchači možnost vychutnat například Malé ólala, Geist Arbeitet nebo Nejen Ian, z poslední desky Maratonika (2013) zazněly například Opýšemé inaší, Languages či Romantik lyrik. Publikum tvořené zralými diváky nešetřilo potleskem a pohotově reagovalo i v průběhu písní samotných na instrumentálně náročné pasáže.

Čekání se vyplatilo

Dan Bárta zářil. Zazpíval v češtině, slovenštině i angličtině. Drobné taneční krůčky, jimiž svůj zpěv doprovázel, podtrhávaly komorní náladu, která v sále vládla. Svou hudbu prožíval všemi smysly. Krom toho celý večer vtipně moderoval. S ironií sobě vlastní pohovořil například o svém přístupu ke studiu jazyků či doporučil provozovateli DK Hronovická drobné úpravy jeviště. A publikum se výborně bavilo. Dvouměsíční čekání na Dana Bártu a Illustratosphere se vyplatilo!

Text a foto: Magda Šotolová