Zimní Masters of Rock: našlapaný line-up, skvělé kapely i show

Moonspell, Fernando Ribeiro

V sobotu 23. listopadu se ve zlínské hale Datart konal další ročník zimní verze Masters of Rock. Mladší bráška letního festivalu letos oslavil patnáctý rok a našlapaný line-up kapel mluvil za vše: bylo vyprodáno!

Nekončící fronty na lístky

Ještě před otevřením se před halou se začaly tvořit nekonečně dlouhé fronty. Proč? Pořadatel akce Pragokoncert vyhlásil předprodej permanentek na letní Masters of Rock 2020 za zaváděcí cenu 1900 Kč. To si nenechalo ujít mnoho lidí, a proto jste si ve frontě mohli postát pěkně dlouhou dobu.

Finština vpřed

Celý festivalový den otevřela švýcarská kapela Silver Dust. Projekce jednotlivých příběhů, které se promítaly na LED televizi, tvořily jakýsi úvod k jednotlivým písním. Byly velice efektní a navozovali děsivou až hororovou atmosféru celého vystoupení kapely.
Na skvělý začátek navázala finská kapela Stam1na, která do Zlína přivezla ryzí severský metal. Všechny skladby zněly v jejich rodné finštině, dokonce i když promlouvali k fanouškům, tak jim to občas z angličtiny ujelo k jejich mateřštině.

Přitvrzení i love songy

A přitvrzujeme! Další v řadě se na pódiu představila kapela The Black Dahlia Murder z Ameriky. Deathmetalová smršť se valila z pódia a poprvé se uprostřed haly objevil circle pit.
Odlehčení přišlo v podobě kapely The New Roses. Pěkní kluci, love songy, ale i kvalitní hardrockové pecky s výtečnými kytarovými sóly kytaristy Normana Bitese.
Blackmetalová nálož v podobě Rotting Christ však nasadila laťku hodně vysoko. Nebála bych se jejich vystoupení označit za jedno z nejlepších, co kdy předvedli. I samotný zpěvák z Moonspell pochválil výkon kapely.

Němky jsou i krásné a death metal melodický

Pro některé velké překvapení a nový objev, pro některé stálice. Beyond the Black příjemně překvapili mnoho fanoušků, jak po hudební stránce svými melodickými songy, tak i krásnou zpěvačkou Jennifer Haben v čele.
Insomnium opět přitvrdili, a to melodickým death metalem. To už se v hale opět běhalo, a dokonce i pogovalo. Skvělá synchronizace všech členů kapely byla vidět především při headbangingu, kdy to zpěvák i oba kytaristi pěkně roztočili.
V krasojízdě pokračovala švédská kapela Bloodbound v čele s energickým zpěvákem Patrikem Sellebym, který se nebál seskočit až k fanouškům do první řady a se všemi si na konci ještě podal ruku.

Moonspell to rádi ve tmě

Galaktičtí princové Gloryhammer vládli svými vesmírnými songy. I celková vizáž kapely v podobě obleků superhrdinů a s velikým kladivem, kterým zpěvák během písní šermoval, jen podtrhla jejich vystoupení.
Temnota přišla v podobě vystoupení Moonspell, kdy v celé hale zhasla světla a zpěvák Fernando nakráčel na pódium s lucernou. Při písni Vampiria se zase celá hala zalila do červeně rudé barvy.

Vlčí síla

Zlatý hřeb večera? Powerwolf! Ohňová děla, která zpěvák Attila zažehnul hned při první písni, téměř vypálila obočí všem v prvních řadách. Skvěle propracovaná show, rekvizity na pódiu, choreografie kytaristů a písně (nejen) s vlkodlačí tématikou, to všechno Powerwolf předvedli a od zlínského publika sklidili obrovské ovace. Zimní Masters of Rock je minulostí a už teď se můžeme těšit na letní, čtyřdenní verzi festivalu, která na příští rok slibuje skutečně mimořádně bohatý line-up.

Text: Ema Moravcová, foto: Honza Švanda