Blackmetalový rituál v čele s Abbathem pohltí brněnskou Flédu

Abbath-Press-Photo

Blackmetalový mág Abbath jede evropské turné k novému albu jeho stávající stejnojmenné kapely. V roli jeho předvoje se představí neménně ikoničtí 1349, Američané Vltimas a thrashová úderka Nuclear.

Thrashmetaloví Nuclear přijedou až z Chile

Nuclear, kteří vznikli v Chile v roce 2003, budou těmi, kdo s největší pravděpodobností odstartuje tento extrémní metalový večírek. Za sebou mají řadu turné s takovými velikány svého žánru, jako jsou Testament, Anthrax nebo Voivod. Jejich diskografie čítá 5 nabušených thrashmetalových alb a průřez jejich tvorbou bude ideální vzpruhou a přípravou na inferno, které nastoupí po jejich setu.

Vltimas existují chvíli, jde však o velmi ostřílené trio

Dalším v pořadí budou Vltimas, jejichž historie se začala psát teprve v roce 2015 a minulý rok jsme se dočkali prvního studiového alba s názvem Something Wicked Marches In. Nenechte se však zmást jejich krátkodobou existencí, Vltimas totiž rozhodně nejsou žádní zelenáči. Frontmana Davida Vincenta známe z jeho působení v Morbid Angel, kytarista Rune Eriksen si prošel takovými veličinami jako Mayhem nebo Aura Noir a bubeník Flo Mounier je pevnou součástí Cryptopsy. A tuto sobotu se budeme moci přesvědčit, že si tito tři ve společném blackmetalovém projektu dokonale sednou.

Frost (Satyricon) má ve 1349 svůj druhý domov

1349 patří podle mnohých mezi nejvyhledávanější a nejlepší black metalové kapely současnosti – a rozhodně nejen pro to, že pocházejí ze země black metalu zaslíbené, z Norska. Minulý rok vydali své sedmé album The Infernal Pathway, a stejně jako Vltimas i Abbath budou připraveni s novou tvorbou pořádně zatopit pod kotlem. Pokud by se vám zdál týpek s corpsepaintem za bicími povědomý, zdá se vám správně – jde o Frosta, který rovněž působí v blackmetalových Satyricon. I když 1349 vznikli až ke konci devadesátých let, rychle se vyšvihli na špici svého žánru mezi kolegy, kteří položili jeho základ, a jejich sestava se během 23 let existence téměř neměnila. Tito norští bojovníci budou připraveni sevřít nad Brnem ta nejponurejší mračna.

Abbath se oprostil od Immortal a pustil se do sólové tvorby

Norští Immortal vznikli v období největšího rozmachu black metalu. Tohle uskupení dal do kupy Olve Eikemo, všem známý jako Abbath, díky jehož ikonickému corpsepaintu se mezi metalisty najde opravdu velmi malé procento těch, kteří o tomhle black metalovém mágovi (a nutno říct i vtipálkovi) neslyšeli. Ovšem před pěti lety se z důvodu neshod v Immortal rozhodl vydat na sólovou dráhu, a tak vzniklo uskupení Abbath nesoucí jeho jméno. Hned další rok vyrazil na evropské turné se stejnojmenným debutovým albem, a minulý rok byl uvolněn do světa druhý zářez v podobě desky Outstrider. A právě ta bude hlavním předmětem Abbathova brněnského koncertu. Samozřejmě ale, tak jako Gaahl při svých koncertech dává krátce vzpomenout na Gorgoroth, tak i od Abbatha se jistojistě dočkáme několika skladeb z dob jeho působení v Immortal.

Lístky i na místě

Již v sobotu 8. února přivítá brněnský klub Fléda čtveřici těchto extrémních metalových kapel. Vstupenky jsou stále k dispozici v sítích Ticketportal a Ticketmaster a s největší pravděpodobností půjdou zakoupit i na místě.

Text: Mates Šimek, foto: archiv kapely Abbath a pořadatel koncertu