Znovuzrození Equilibrium povstali v Praze na Nové Chmelnici

Equilibrium

Evropské turné německé epicmetalové party Equilibrium začalo v půlce ledna a jedna ze zastávek zavedla skupinu i do pražského klubu Nová Chmelnice. Tam vystoupili spolu s kapelami Lord of the Lost a Nailed to Obscurity.

Slíbeno na Masters

Po posledním vystoupení na legendárním festivalu Masters of Rock ve Vizovicích přislíbili Equilibrium pro své fanoušky vystoupení další. Los padl na 2. únor a pražský klub Nová Chmelnice, kde již v minulosti jednou hráli. I hosté však na akci přitáhli značné množství fanoušků, kteří přišli své hrdiny podpořit.

Nailed to Obscurity přivezli novou desku

Celý večer otevřeli melodic death metaloví Nailed to Obscurity. Skupina pochází z německého města Esens a vydala se doprovodit Equilibrium na evropském turné se svou poslední deskou Black Frost. Na pódium se přiřítili s mírným předstihem okolo sedmé večerní a fanoušky rozhodně nešetřili. Zpěvák Rainmund Ennenga vládne zdárným chraplákem, při kterém místy mrazilo v zádech. Svůj takřka čtyřicetiminutový set obohatili o hlavní songy své kariéry. Mohli jsme slyšet klipovou Tears of the Eyeless či titulní Black Frost.

Temná show Lord of the Lost

V momentě, kdy se na temně zahaleném pódiu objevili v pořadí druzí Lord of the Lost, se prostor pod podiem značně zaplnil fanoušky právě této hamburské party – složení publika bylo tento večer různorodé. Kapelu můžete znát nejen díky hitům jako Morgana a Loreley, ale také díky jejich temnému až gotickému vzhledu. Za své působení od roku 2007 vydali dohromady sedm alb, a s každým z nich se jejich styl formoval až do dnešní podoby. A před fanoušky předstoupili se vší parádou i v Praze. Temná světla, dým, a samozřejmě také jejich vizáž. Zpěvák Chris „Lord“ Harms vypadal jako temný záporák z akčního filmu. Už od počátku setu bylo na publiku vidět jisté oživení, i přes neuvěřitelné vedro, které Chmelnici zaplavilo. Zkrátka a dobře, tancovalo se, zpívalo se a začal se tvořit řádný kotel. Pravé vyvrcholení nás ale teprve čekalo.

Odpadlíci, nováček a pravý epic folk metal

Hlavní hvězda večera se ukázala krátce po desáté s úvodní písní Renegades – A Lost Generation. Equilibrium se od loňského roku nesou na vlně stejnojmenné nové desky Renegades, na které se nám představili dva nováčci – baskytarista a zpěvák Skar a Skadi Rosehurt se svým syntetizátorem. Na Chmelnici se se skupinou ukázal pouze Skar, Skadi se skupinou bohužel živě prozatím nevystupuje, i když je plnohodnotným členem. Tito dva členové přinesli kapele nové prvky v podobě čistého zpěvu a kláves, které většinu fanoušků velmi překvapily. Equilibrium zní teď živě mnohem uvolněněji a srší energií víc než kdy předtím. Kapela pobízela své fanoušky, zpívala spolu s davem, a především také vtipkovala sama o sobě. Zpěvák Robse Dahn je známý svými vtípky na účet kapely, a tak během jednotlivých písní na pódiu tancoval a záměrně zaměňoval slova v textech, což fanoušci ocenili hlasitým potleskem a smíchem. Při skladbě Born to be Epic dokonce předváděl pomyslnou jízdu na koni. Mimo skladeb z poslední desky jsme si mohli užít pravé folk metalové hity jako Prey, Blut im Auge či Waldschrein, které Chmelnici doslova nabila pozitivní energií.
Celkově vzato jsou Equilibrium silnější než kdy předtím, a pražský koncert to jen dokazuje. Teď už chybí jen ohlásit další show na některém z festivalů, kterou české publikum Equilibrium opět nadchnou. Potenciál na to rozhodně mají.

Text: Šárka Vlachová, ilustrační foto: Petr Dio