Five Finger Death Punch, Megadeth a Bad Wolves přivezli do Prahy koncert, jak má být

Five Finger Death Punch

Dlouho očekávaný koncert amerických Five Finger Death Punch, kteří patří mezi nejúspěšnější metalové kapely posledního desetiletí, proběhl 14. února v Tipsport areně v Praze. Před nimi se představili legendární Megadeth a o něco mladší Bad Wolves.

Bad Wolves již mají s FFDP zkušenosti a uměj to pořádně rozparádit

Bad Wolves se ujali role první kapely večera. Pro začátek tedy velmi úderná a agresivní směsice heavy metalu a metalcoru, která dokázala pořádně rozproudit fanoušky před pódiem. Frontman Tommy Vext, který jednoho času zaskakoval za Ivana Moodyho ve FFDP, si dokonce vyžádal wall of death při skladbě Learn to Live. Při songu Killing Me Slowly popřál všem hezkého Valentýna a požádal mužskou část osazenstva, aby svoje nejdražší vzali na ramena. Převážnou většinu jejich produkce tvořilo nové album N.A.T.I.O.N, které vyšlo minulý rok. Svůj set zakončili coververzí hitovky Zombie od The Cranberries.

Dave Mustaine překonal rakovinu a Megadeth jsou opět na koni

Po nějakém čase se u nás měli představit Megadeth, kteří jsou pevnou součástí Velké čtyřky thrash metalu. Frontman Dave Mustaine se nedávno vyléčil z rakoviny a toto turné je jeho návratem na pódia.
Hned zkraje se celá čtveřice pustila do pecky Hangar 18 z alba Rust In Peace, které patří mezi nejúspěšnější desky Megadeth. Dave neztrácel čas dlouhými slovními projevy a plynule se jelo od jedné skladbě ke druhé. Po 20 letech poprvé zazněla Dread and the Fugitive Mind.
Hlavní roli v setlistu sehrálo album Dystopia, ze kterého Megadeth přehráli tři skladby včetně té titulní. Dave krátce před koncem oznámil fanouškům, že prodělal rakovinu krku a čím vším si musel projít. Poděkoval jim za skvělou podporu a soucit, a ujistil všechny přítomné, že je již úplně zdravý, za což sklidil velký potlesk. Krátce na to přišel čas na Symphony of Destruction, což je největší hitovka Megadeth. Rozloučili se s námi skladbami Peace Sells a Holy Wars… The Punishment Due. Megadeth předvedli skvělý výkon a doufejme, že této čtveřici se jakékoliv zdravotní problémy už budou jenom vyhýbat.

FFDP začali pěkně zostra a opravdu nehrozilo, že by byla zima

Stačilo se rozhlédnout kolem sebe kdekoliv v aréně, a bylo vše jasné. Převážná většina přítomných byla oděna v merchandise Five Finger Death Punch a mnozí měli přes obličej namalovaný červený otisk dlaně, což několik let praktikoval i frontman Ivan Moody.
Na úvod se na oponě, která schovávala pódium, roztočil obrys pěstního boxera, načež vše zahájila vypalovačka Lift Me Up. Krátce poté se dostalo i na pecku Wash It All Away, která se krátce po vydání stala jednou z nejúspěšnějších skladeb této americké pětice. Při ní o sobě daly mohutně vědět plamenomety rozmístěné v zadní části pódia.

Ivan Moody má evidentně rád pohodu, všichni si mohli zazpívat

Coververze skladby Bad Company od stejnojmenné kapely je již řadu let pevnou součástí každého koncertu FFDP. Frontman Ivan Moody následně všechny ujistil, že s kapelou nám všem kryjí záda, takže bylo jasné, na jaký song se chystají: „Got Your Six!“ Ivan si krátce na to nechal přinést gauč s lampičkou, kde se pohodlně usadil, zatímco kytarista Zoltan Bathory vedle něj vybrnkával první tóny skladby The Tragic Truth.
Následně ve stejné režii zahrál Wrong Side of Heaven, která patří mezi největší hitovky FFDP. Refrén nechali tito dva na fanoušcích, a byl to až elektrizující pocit, když téměř vyprodaná Tipsport Aréna zpívala společně. Další cover verzí byla Blue on Black, původně od amerického kytaristy jménem Kenny Wayne Shepherd. Bubeník Charlie Engen, který před dvěma lety nahradil původního Jeremyho Spencera, prokázal své kvality ve svém dlouhém sóle. A pak už přišel čas na vypalovačku Burn MF Burn, kdy se opět Ivan přesvědčil o kvalitě vokálů přítomných fans.

Věrný fanoušek byl obdarován, na obzoru je vydání nového alba

Prvním songem přídavku byla novinka Inside Out z alba F8, které vyjde již 28. února. Ivan poté ukázal na jednoho, podle jeho slov známého fanouška, pro nějž to byl 25. koncert Five Finger Death Punch, který navštívil. Ivan mu předal svou baseballovou pálku, se kterou chvíli před tím chodil po pódiu, a vyjádřil mu velký obdiv.
Následovala skladba Under and Over It, poté krátké narozeninové přání někomu z publika, a poslední skladbou byla The Bleeding. Naposledy o sobě daly pořádně vědět všechny plamenomety a světla, a po dlouhém aplausu se celá pětice odebrala do útrob zákulisí.

FFDP sestavili setlist z celé své diskografie

Koncert těchto velkých jmen současné metalové scény byl téměř vyprodán, a nutno říci, že se není čemu divit. Bad Wolves existují sotva tři roky a mají nakročeno k veleúspěšně kariéře, Megadeth jsou opět ve skvělé formě, Five Finger Death Punch zvládají jak pořádné vypalovačky, tak i příjemné balady. Do jejich setu se navíc vešlo něco z každého jejich alba. Nezbývá, než kapelám poděkovat za skvělý koncert a všem přítomných za parádní atmosféru, kterou všem třem kapelám připravili.

Text: Mates Šimek, foto: facebookový profil kapely FFDP