Radek Sladký, majitel agentury Magmakoncert, popsal důsledky omezení kulturních akcí

Radek Sladký

S Radkem Sladkým jsme si povídali o událostech posledních dnů ovlivněných všudypřítomným strašákem koronaviru. „Na tohle žádná pojistka neexistuje,“ říká o aktuální situaci v hudební branži bubeník kapel Alkehol, Törr a majitel agentury Magmakoncert v jedné osobě.

Co dělá hudební manažer právě v tomhle okamžiku?
Momentálně mám dost práce s hledáním náhradních termínů za zrušené koncerty.

Na pardubickém koncertě kapely Harlej, který zatím proběhl jako jediný z celé naplánované šňůry, jsme se spolu bavili o nejistotě, která v té době vládla. Co pro tebe nakonec zákaz pořádání veřejných akcí znamenal?
Situace už před ním nebyla dobrá, mediální tlak totálně zastavil prodej vstupenek, takže je dobře, že se to takhle nakonec vyřešilo. Tato opatření nám posunula termíny koncertů v turné Harlej 25 let a turné Alkehol+Walda Gang. Celkem jde zatím, když počítám do poloviny dubna, asi o 20 koncertů. Koncerty se snažím nerušit, hledám náhradní termíny, zatím úspěšně. Všude mně vycházejí vstříc a chápou danou situaci, která není pro nikoho jednoduchá a ani příjemná.

Existuje na takové situace nějaké pojištění?
Pojištění proti takové situaci neexistuje, je to vládní nařízení a vyšší moc, tudíž se na to žádné pojištění nevztahuje, tedy co vím.

Jak se vlastně plánuje šňůra halových koncertů kapely typu Harlej ?
Konkrétně tohle turné se plánovalo skoro dva roky, ostatní turné běžně plánuji rok, někdy rok a půl dopředu. Musí se zajistit nájem vhodného prostoru a veškeré služby spojené s koncertem, zvuk a komplet technika, pomocníci, kteří vše nastěhují a vystěhují, ochranka, záchranka, občerstvení, hotely, parkování, toalety, bezpečnostní zábrany atd.

Jak se ti daří přesouvat koncerty, když minimálně na léto jsou lokace už zaplněné?
Něco se podařilo přesunout ještě na květen, když tedy vše půjde podle plánu, něco se muselo přesunout na září až prosinec. Řeší se to opravdu dost individuálně. Musím ale všechny pochválit, že se snaží vyjít maximálně vstříc. Vypadá to, že tenhle průser na druhou stranu tak trochu semkne lidi a vnese mezi nás právě trochu více vstřícnosti a lidskosti.

Ta samá situace z pohledu muzikanta – liší se něčím?
Z pohledu muzikanta? No příjemné to není, to asi nemusím vysvětlovat, ale myslím, že jsme v tom momentálně téměř všichni, sportovci, herci, hospody, obchodníci… Můžu alespoň doma více cvičit, což jsem teď kvůli handicapu s karpálním tunelem nemohl. V lednu jsem byl na operaci, která dopadla dobře, tak teď doháním. Věnuji se více dětem, vařím, něco málo na zahradě…

Přinese vynucená pauza i něco dobrého?
S klukama z kapel Törr a Alkehol budeme dělat na nových písničkách. Práce je tedy dost. Musíme toto těžké období vydržet ve zdraví a všechno bude zas dobrý, jinou možnost si ani nepřipouštím. To zdraví především přeju opravdu upřímně všem!!! Beru to celé jakou obrovskou zkušenost zase s něčím novým. A jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré, tak bychom si z toho mohli všichni vzít ponaučení a více si vážit běžných věcí, které už jsme asi brali moc běžně a samozřejmě. Myslete všichni pozitivně, s radostí ze života, lidstvo přežilo daleko horší věci. Poslouchejte dobrou muziku, ta léčí všechny problémy. Určitě se brzy s dobrou náladou uvidíme na nějakém z koncertů. Všechny Vás moc zdravím, nenechte se zastrašovat!!! Všechno bude zase dobrý, možná i lepší.

My děkujeme za pozitivní slova na závěr, a všem milovníkům rockové hudby, ať už si ji užívají na pódiu, nebo v hledišti, přejeme zdraví a co nejrychlejší návrat života do normálních kolejí.

Radek Sladký – bicí Alkehol a Törr, manager – agentura Magmakoncert, kapely Harlej, Alkehol, Törr, Debustrol. Magmafest Písek a Jihlava – produkce.

Ptala se: Magda Šotolová, foto: Honza Švanda