Legendární Iron Maiden a jejich show Legacy of the Beast opět u nás

Iron Maiden, Bruce Dickinson

Mnohé kapely, které formovaly heavy metal do jeho dnešní podoby, jsou dodnes jeho pilíři a drží se vzhledem k věku v neuvěřitelné kondici. Jednou z nich jsou Iron Maiden. Jejich pražský koncert je přeložen na 15. 6. 2021 z důvodu pandemie koronaviru.

Obrovská show v Letňanech. Věk zde nehraje roli

„Maideni“ se k nám chystají příští rok v červnu na Sinobo Stadium, tedy do fotbalového svatostánku pražské Slavie. Jak jejich skalní fanoušci vědí, vracejí se k nám rádi. Před dvěma lety zahráli na pražském letišti Letňany, a jejich show inspirovaná mobilní hrou Legacy of the Beast učarovala nejen zde přítomným. Vždyť co skladba, to úplně jiná scéna, k tomu obří nasazení frontmana Bruce Dickinsona. I když už překročil metu 60 let, běhal po pódiu jako zamlada, a na něm i jeho pěti spoluhráčích je stále vidět, jak moc je hraní baví. Ani ten nejstarší člen, bubeník Nicko McBrain, který letos oslavil 67. narozeniny, nejeví známky únavy z dlouhých turné a stále je ve skvělé kondici. Před dvěma lety rovněž baskytarista Steve Harris slíbil, že ještě minimálně jednoho nového alba se fanoušci dočkají. a dle nedávných informací z důvěryhodných zdrojů již započaly práce na desce s pořadovým číslem 16.

Velmi rozmanité představení inspirované hrou

Co se pódia týče, na poslední zastávce kapely u nás se hned při úvodním songu Aces High spustila ze střechy pódia replika letounu z druhé světové války, při Where Eagles Dare běhal Bruce v masce pilota, při Sign of the Cross chodil v hábitu a v ruce třímal obrovský křesťanský kříž, rovněž kulisy v zadní části pódia se píseň co píseň měnily do tematické podoby podle zrovna hraných skladeb. A jak již název turné napovídal, všechny hrané písně jsou částečně obsaženy ve hře Legacy of the Beast, která je v každém AppStore zdarma ke stažení a vše v ní obsažené je v nějaké souvislosti s kapelou samotnou i jejich tvorbou.

Konec je v nedohlednu, díky Bohu

Můžeme být též rádi, že na rozdíl třeba od Kiss nebo Deep Purple nepadla u současných členů Iron Maiden zatím jediná zmínka o případném konci kariéry, což svědčí o jejich lásce k muzice a ke svým fanouškům. Pozoruhodný je též fakt, že nikdo ze současných členů nemá drogovou minulost. Bruce Dickinson navíc běhá, šermuje a pilotuje letadlo, Steve Harris si i po šedesátce sem tam zahraje fotbal. U nás vystupují s železnou pravidelností – před dvěma lety v pražských Letňanech, v letech 2016 a 2013 v pražském Edenu (nyní Sinobo Stadium) a v roce 2014 na brněnském Velodromu. A stoprocentně se dočkáme i notoricky známého Bruceova zvolání „Scream for me, Prague!“ Jako předkapely se představí německá gothic rocková formace Lord of the Lost s jejich novým loňským albem Thornstar a australští hardrockoví šílenci Airbourne, kteří zahráli nedávno v Praze a v zásobě budou mít i něco málo z nové, letos vydané desky Boneshaker. Koncerty těchto borců, kteří jdou věrně ve stopách AC/DC mají vždy pořádný náboj.

Text: Mates Šimek, foto: archiv na webu kapely Iron Maiden