Freedom Call s narychlo přizvanými Eufory: Poslední koncert před koronou

Freedom Call, Chris Bay

Těsně před zákazem kulturních akcí se podařilo kapele Eufory střihnout si koncert v Německu jako doprovod populárních Freedom Call. A než se skutečně objevili v Karlsruhe na pódiu, bylo vše ještě dobrodružnější, než by se mohlo zdát.

Freedom Call museli po druhém koncertě přerušit turné

Oblíbení powermetalisté Freedom Call se na jaře vydali na turné nazvané podle nejnovější desky M.E.T.A.L. Jen po dvou odehraných koncertních zastávkách muselo být turné přerušeno – v důsledku pandemie koronaviru začaly vlády jednotlivých zemí postupně vydávat omezení kulturních akcí či jejich úplné zákazy. Poslední vystoupení před začátkem těchto opatření mělo příchuť něčeho neobyčejného, a to především pro slovenskou kapelu Eufory. Zaskočili totiž za kapelu The Unity, která původně měla vystoupit v roli předkapely.

Torian: Tradiční riffy a hymnické melodie

Onoho koncertního večera 13. března zahráli nejdříve powermetalisté Torian z Paderbornu se svými „tradičními riffy a hymnickými melodiemi“, jak napsal německý alternativní internetový hudební magazín Whiskey Soda. Sál se začínal zaplňovat a kapela ze sebe vydala to nejlepší včetně „vícehlasých sborů a sól“, tolik opět Whiskey Soda.

Narychlo povolaní Eufory: dobrodružná noční cesta do Německa

Pak už ale přišel čas pro Eufory. O jejich účasti se jednalo narychlo, neboť zpěvák The Unity Jan Manenti během koronavirových opatření uvízl v Itálii. Nabídka pro ně znamenala spontánní noční jízdu ze Slovenska do Karlsruhe a minimum spánku. Vůbec to na nich ale nebylo znát. Na scénu vtrhli plni energie a přesvědčili slovenské fanoušky o svých kvalitách. „Power metal s elektro prvky“ se německému publiku líbil, jak dávala znát odezva na písně jako Metal Is The Hero, Cheers nebo Dancing Star. Whiskey Soda chválí kapelu za „spektakulární kytarové duely“, „variabilní zpěv“, „skvělé písně, atmosférickou světelnou show, dynamické vystoupení a působivý zážitek.“

Freedom Call: Věční nositelé dobré nálady

Větší ohlas mohli mít už jen samotní Freedom Call, věční nositelé dobré nálady. O tu se stará svými průpovídkami i sympatický frontman Chris Bay, kterého Whiskey Soda označila za „nejpozitivnějšího frontmana metalové scény“. Setlist se skládal z hitů Freedom Call po celou dobu jejich dvacetileté kariéry, vešly se do něj klasiky jako Freedom Call, Warriors Of Light, Power And Glory či Metal Invasion, ale také novější věci jako Metal Is For Everyone či Union Of The Strong – a samozřejmě i zcela nový materiál jako M.E.T.A.L. či 111. Koncertní večer tak na chvíli pomohl návštěvníkům zapomenout na obavy z pandemie, která v té době již prosakovala i do střední Evropy. Věříme, že až odezní, navážou Freedom Call na úspěšný začátek turné neméně zdárně.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Klip z vystoupení Eufory je tady….