Metal na Hradě: vzduchem lítal toaletní papír a štětky do záchodu

Postcards from Arkham

První víkend v červenci se na Slezskoostravském hradě konala akce s úderným, výstižným názvem METAL!!! Line-up poskládaný z rozmanitých žánrů přilákal všechny fanoušky hladové po živé metalové hudbě, zvláště tvrdších odnoží.

Hrad ožil metalem ne poprvé

Jednalo se o jednu z prvních větších venkovních akcí na Ostravsku, a i přes současnou nepříznivou situaci v blízké Karviné byla účast opravdu hojná. Areál Slezskoostravského hradu však metalem ožil nikoli poprvé. Pravidelně se zde pořádá festival SORfest (Slezskoostravský Rockfest) a v současnosti se zde konají venkovní akce se spojujícím názvem Barrák Music Hrad pod záštitou ostravského klubu Barrák.

Utratit jmění za pivo nebo za merch

Brány hradu se pro první návštěvníky otevřely už ve 14:00. V areálu jste pak měli možnost posedět u vychlazeného čepovaného pivka, které v tom neskutečném vedru přišlo opravdu vhod, nebo utratit své jmění ve stánku s merchem všech vystupujících kapel.

Gutalax: Papír a štětky

Hlavním tahákem a hvězdou večera byla jednoznačně grindgoreová kapela Gutalax. Během jejich vystoupení se strhnul neskutečný kotel. V davu se několikrát rozběhl circle pit, ve kterém se někteří skalní fanoušci těchto fekálistů hrdě oháněli záchodovými štětkami, a už od první písničky lítaly vzduchem roličky toaletního papíru. Během setu zpěvák už takhle dost rozdováděné fanoušky ještě vyzval k tzv. wall of death, během které se některé slabší exempláře kácely k zemi.

Postcards from Arkham mají nejvýraznější desku, Malignant Tumour se vrátili domů

Velké ovace sklidila také kapela Postcards from Arkham, která zde odstartovala svou druhou část turné a pro ostravské publikum poprvé přehrála svoji nejnovější desku Øakvyl. Tu se nebojím označit jako nejvýraznějším dílo kapely. Rovněž se s úspěchem setkali i ostravští rodáci Malignant Tumour, kterým se od fanoušku dostalo jak jinak než vřelého přijetí. Vždyť v Ostravě se představili po více něž roce!

Živelnost i folk metal

Novým objevem a velkým překvapením pro mě byla hardcoreová partička Primary Resistance, která mě naživo opravdu moc bavila svou živelností. Naopak folkoví Silent Stream of Godless Elegy mě tolik neoslovili a žánrově se mi k ostatním kapelám příliš nehodili.
Celkově mohu říci, že se akce pořadatelům vydařila na výbornou a každý návštěvník si určitě našel to své.

Text: Ema Moravcová, foto: Petr Šváb