Baby Secondhand dokazují, že punk není mrtvý: brzy zlomí prokletí vydání nové desky

Baby Secondhand

Dámy a pánové, pohodlně se usaďte, začíná horrorová show Baby Secondhand! Připomnělo vám to snad začátek nějakého kabaretního vystoupení? Pokud ano, uhodli jste správně, protože vám právě představujeme mladou živelnou punkrockovou partičku z Opavy, která svou tvorbu prezentuje jako kabaret punk. Baby Secondhand právě dokončili zbrusu novou desku, která je plná velkých očekávání.

Aspoň z pohodlí obýváků přivítáme desku V zrcadlech

Po šesti letech od debutu Střepy přichází opavští rodáci s novou deskou s názvem V zrcadlech. Novinka měla vyjít už 11. listopadu, ale kvůli nečekanému problému musí jeho velký den ještě pár dní posečkat. Jako kdyby vydání nové desky bylo prokleté! Už v říjnu měl proběhnout slavností křest na uznávané tatérské akci Tattoo Session Silesia pořádané v odsvěceném opavském kostele sv. Václava. Navázat na něj měly ještě dva koncerty v Brně a Ostravě, ale ze známých koronavirových důvodů musely být všechny akce zrušeny. Tak snad se vše zlé v dobré obrátí a my aspoň takto z pohodlí svých obýváků brzy zjistíme, s čím se tahle šílená partička na novém albu představí.

Onoho pozdního večera roku 2010 spatřil Bart malebný obchůdek…

Jak se vlastně stane, že takováto formace vůbec vznikne? S nápadem založit Baby Secondhand přišel zpěvák a baskytarista Bart. Znát ho můžete také z kapel Proti Směru nebo Staré Pušky. Byl pozdní večer roku 2010, když se vracel z nočního flámu domů, když spatřil malebný obchůdek s tímto „drsným“ názvem – a tím to všechno začalo. O dva roky později se Bart rozhodl dát dohromady vysněné Baby Secondhand. Prioritou této kapely bylo a je hrát jednoduchou, melodickou muziku, která má kořeny v hudbě Ramones, Misfits a jim podobným, a také vrátit punk-rockovou muziku zpátky do Opavy. Kapela začíná zkoušet, tvořit, nahrávat dema a připravovat materiál na první desku.

Vizáž šíleného klauna

V dubnu 2014 vydali „Secondhandi“ debutové album Střepy a kapela si vytváří svou kabaret punk image. Nejen kostýmy všech členů kapely, ale také zpěvákova vizáž šíleného klauna jen podtrhují jejich originální tvorbu. V roce 2017 vychází první singl s názvem Jmelí a v lednu tohoto roku k němu přidali i druhého klipového „brášku“ k písni To. Baby Secondhand si splnili nejeden hudební sen a vystoupili po boku punkových legend jako Michale Graves (ex-Misfits), Slobodná Európa nebo Tři sestry.

Text: Ema Moravcová, foto: archiv kapely, video: YouTube.com