Kolinss (Debustrol, Harlej) v rozhovoru: Nemůžu si dřepnout doma jen tak a čekat, že se stane nějaký zázrak

Debustrol

Zpěvák a kytarista Kolinss je jednou z nejvýraznějších postav české metalové scény. Léta stojí v čele Debustrolu, později rozšířil a obohatil sestavu kapely Harlej. Je známý také svou autentičností v hudbě i názorech, kterou projevil i v našem rozhovoru o novém DVD, online činnosti v době lockdownu i o současné situaci.

Jednou z velkých novinek u Debustrolu je vaše výroční DVD 33 let Antikrista, což je vlastně záznam z koncertu v Paláci Akropolis. Kdy bude DVD v prodeji a co všechno jste si pro vaše fanoušky ještě připravili?

Začátkem prosince nám vyjde zbrusu nové DVD s názvem 33 let Antikrista. Bude na něm záznam celého koncertu z 20. února 2020 v Paláci Akropolis. DVD bude obsahovat ještě jako bonus všech devět klipů, které jsme natočili k poslední desce Válka. Dále tam bude i zvuková stopa koncertu na CD. A jako poslední bonus zde bude naprosto raritní CD s unplugged vystoupením, které proběhlo v rámci oslavy mých padesátin v kultovní hospůdce Antosh Pub. A samozřejmě vše bude zabaleno do výpravného obalu, který nám navrhl a nakreslil Petr V. Godothor.

Zvukovou stopu záznamu tohoto koncertu jste svěřili do zahraničních rukou. Kde a jak vznikl nápad na tuto spolupráci?

Zvuk celého koncertu jsme díky Renému Pavézovi z kapely Locomotive svěřili do rukou dánského kouzelníka Tue Madsena. A můžu říct, že to byla volba naprosto zásadní, protože nahrávka doslova ZABÍJÍ!!! Je neuvěřitelné, co tento borec všechno se zvukem dokáže. a to bez žádných dohrávek a jiných nesmyslů. Jen syrové zvuky z koncertu, a je HOTOVO…

Jinak obraz jsme natáčeli na 26 kamer včetně jeřábu a komplet celé to měl na starosti Pája Junek, který s námi spolupracoval na všech našich klipech od roku 2016. Co se týče živého koncertu a unplugged vystoupení, tam se o zvuk postaral náš dvorní zvukař Viktor „Bigmic“ Koubík a finální studiový zvuk tohoto unplugged vystoupení udělali Standa Baroch a Tonda Rauer. Takže myslím, že se mají naši fans opravdu na co těšit.

Koncert v Akropoli měl být vlastně vrcholem celého turné k 33 letům Antikrista, které jste ze známých důvodů nemohli dojet. Zbytek turné jste přesunuli na podzim, a z toho také sešlo. Máš představu, jak to bude s turné a celkově s koncerty dál?

My jsme zimní část turné nakonec ještě stihli dokončit. Bohužel tu podzimní už ne. Teď máme naplánováno zimní turné k 35 letům Debustrolu, tak uvidíme, co se stane a nestane…

Doba bez koncertování nabízí otázku, jestli nepracujete na nové tvorbě pro nové album? Nebo je v plánu třeba nějaký nový videoklip?

Zatím na novém albu nepracujeme, jelikož nám všechen volný čas zabralo zpracování a finální dokončení našeho nového DVD. Uvidíme, co bude dál, a podle toho se zařídíme. Určitě chceme ale vyjet co nejdříve na koncerty po celé republice a naděje přece umírá poslední !!!

Na jaře se rozjel „trend“ s online koncerty. Má Debustrol v plánu něco podobného?

V plánu určitě teď nic nemáme, protože náš názor na tuto náhražku koncertů je naprosto jasný… Nesnášíme to!!! Nic nemůže nahradit normální koncert s našimi fans, i kdyby byla technika a světla sebelepší. Furt je daleko lepší si dokola pouštět naše nové DVD…haha.

Čím se teď nejvíc bavíš, když nemůžete hrát? Viděla jsem, že sis slušně rozjel instagramový účet, kde jsi hodně aktivní.

Snažím se být na sociálních sítích stále aktivní a baví mne komunikace jak s fanoušky Debustrolu, tak Harleje. Přece si nemůžu dřepnout doma jen tak a čekat, že se stane nějaký zázrak… Na jaře jsem dokonce natočil sám doma se španělkou a se svými dcerami dvě živá unplugged vystoupení, která měla nakonec obrovský úspěch a jejich sledovanost překročila 70 000 shlédnutí.

Jsi známý svými upřímnými a často i ráznými názory. Zúčastnil jsi se i několika demonstrací v Praze. Jak to všechno kolem vnímáš a jaký máš na to názor?

Já si osobně myslím jen to, že žádné vládnoucí garnituře nikdy nešlo o blaho lidu, natož o jeho zdraví. Takže za tím vším něco hodně smrdí a jen doufám, že nás to krutě nepošle do dob nedávno minulých…

Ptala se: Ema Moravcová, foto: Petr Bryk, Standa Vybíral