Porta Inferi přichází dravější než kdy dříve: svůj postoj vyjádřila novým klipem Warbringer

Porta Inferi

Novojičínská banda Porta Inferi v době koronavirové rozhodně nesedí doma na zadku. Ještě před lockdownem stihli natočit videoklip k novému singlu, který nese úderný název Warbringer. Novinkou zároveň vyjádřili podporu všem z hudebního průmyslu, jichž se dotkla současná opatření.

Bojový chorál

Kapela se řítí dopředu jak parní válec, a s nikým a ničím nemá slitování! Nová pecka Warbringer se do dnešní doby hodí „jak prdel na hrnec“, tedy nejen svou energičností, ale především silným a bojovým refrénem, kterým se nebojí tvrdě říct, co si opravdu myslí.
„Celá pointa textu pochází z dob dávno minulých, a to až z dob vikingských válečníků. Je to takový bojový chorál s účelem povzbudit masu lidí po dlouhých a těžkých chvílích k razantnímu kroku, díky kterému přežije celá generace. Parafrází může však být pochopen i jako strádání pod nějakým útlakem (hrozba války, politický útlak, coronavirový lockdown atp.),“ říká zpěvák Radim Korbel.

Podpora hnutí na obranu kultury WeMakeEvents

Myšlenka skladby má tak mnohem hlubší pojetí a rozhodně se nejedná o buřičství či rebelii. Jde spíše o vyjádření aktuální situace jinou formou, a to formou hudebního umění, které je v současnosti zažívá těžké časy.
Svou podporu všem z kulturního sektoru vyjádřila Porta Inferi na začátku videoklipu záběrem na prázdný plac ponořený do rudých světel, ve kterém razí nápis mezinárodního hnutí WeMakeEvents. Toto hnutí chce upozornit na to, že kultura je podstatnou součástí nejen života lidí, kteří v tomto odvětví pracují, ale nás všech.

 

Žánrová změna: power-core

Kdo si pamatuje kapelu z dob minulých, ten si možná vzpomene, že žánrově se řadila spíše do zpěvného power metalu. Těmto časům už dávno odzvonilo a Porta Inferi nasazuje svoji novou tvář, která je drsnější a dravější než kdy dříve. Tvorbu kapely nelze zaškatulkovat do jediného žánru, proto svoji novou tvorbu označují za power-core.
Posouzení již necháme na vás, jak se vám nová podoba Porta Inferi líbí. Jedno je ale jisté: s novinkou si pánové nasadili laťku hodně vysoko, takže od nich v budoucnu můžeme očekávat opravdu velké věci.

Text: Ema Moravcová, foto: Petr Jeřábek, video: YouTube.com