Konec čekání: Epica je zpět s novým materiálem

Simone Simons, Epica

Symfonic metalová perla Epica pocházející z nizozemských krajin se po dlouhých čtyřech letech od vydání poslední desky vrací s novým materiálem a slibuje, že bude „mnohem epičtější než kdy dřív“.

Osmé studiové album

Během karanténních dnů se Epica stejně jako většina jiných kapel věnovala i nahrávání a skládání čerstvého materiálu. Nové album tak vznikalo v průběhu března a dubna tohoto roku v nahrávacím studiu Sandlane ve městě Rijen v jejich rodném Nizozemí. Osmá deska dostala „dramatický“ název Omega a měla by vyjít pod vydavatelstvím Nuclear Blast už 26. února příštího roku. Album bude obsahovat dvanáct nových skladeb a vyjde celkově ve třech edicích.

Dvě nové ukázky

Z Omegy zároveň pochází první ukázky, které skupina v poslední době představila fanouškům. Prvním singlem se stala skladba Abyss of Time. Na videoklipu spolupracovala Epica s polskou partou Grupa 13, která si vzala na starost vizuální stránku. Tito Poláci se v minulosti podíleli například i na videoklipech skupiny Amaranthe. Samotná zpěvačka Simone Simons spolupráci ocenila s nadšením: „Konečně vám můžeme ukázat náš nový singl. Poprvé jsme letěli do Polska, abychom pracovali s Grupou 13. Natáčení je jednou z mých oblíbených částí při tvorbě vizuální stránky naší hudby. Kostýmy byly opravdu krásné. Bylo to velmi zábavné a líbí se mi finální výsledek.“

 

Druhou skladbou, kterou Epica představila, je píseň Freedom – The Wolves Within. Skladba vypráví příběh o boji mezi dobrem a zlem v podobě legendy indiánského kmene Cherokee. Zajímavostí na videoklipu je, že je celý animovaný, a tak v něm není samotnou skupinu možno vidět, ale pouze slyšet. I kytarista a mozek kapely Mark Jansen si album nemůže vynachválit: „Jsem na desku velmi hrdý, protože jsem přesvědčen, že i po tolika letech existence máme napsané osvěžující a vyvážené album. Naší velkou silou je, že máme mnoho skvělých skladatelů v jedné kapele. Podařilo se nám tak navzájem propojit naše náměty a vybrat pro album nejlepší skladby. Bylo to velmi plodné období a společně strávený čas, abychom pracovali společně jako jeden tým. Myslím, že právě toto spojení je největší rozdíl oproti našim předchozím albům. Vím, že jsem album Omega poslouchal už asi padesátkrát, ale stále se ho nemohu nabažit!“

Epica také u nás

Jestliže to současná situace dovolí, uvidíme Epicu také živě u nás. Koncert dostal po přesunutí z podzimu tohoto roku nový termín. Skupina se k nám podívá 12. ledna 2022, vystoupí v hale Vodova v Brně. V rámci svého Epica Apocalypse Tour se tu s nimi ukážou také kapely Apocalyptica a Wheel z Finska.

Text: Šárka Vlachová, foto: Honza Švanda, video YouTube.com