Čtyřicet let Mötley Crüe: Nejlepší je, že naše písně zná i ten, kdo neposlouchá rock

Vince Neil

Mötley Crüe dovršili neuvěřitelných čtyřicet let. Čtyři muzikanti, které svět zná jako největší desperáty rockové scény, jako „Saints of Los Angeles, města, které v roce 1981 zrodilo jejich kapelu. Mají už plány na comebackové světové turné, předtím ale slaví čtyři dekády kariéry – a čtyři generace oddaných fans slaví s nimi.

Když se dala dohromady slavná čtyřka

Psalo se 17. ledna 1981, když se ke společnému jamování sešli basák a skladatel Nikki Sixx s jasnou vizí budoucí rockové kapely, tehdy ještě nezletilý, ale zapálený bubeník Tommy Lee, a zpěvák a kytarista Greg Leon. To lze pokládat za samotný prvopočátek Mötley Crüe. K plné síle kapely chybělo ještě pár personálních změn. Leon brzy odešel, ke dvěma zbylým muzikantům se připojil o něco starší, zkušenější kytarista Mick Marrs, který kapele nakonec i dal jméno, a naopak mladičký Vince Neil, který si se svým charismatem blonďatého kluka z pláže a zajímavě zabarveným vysokým hlasem stoupl za mikrofon.

Bláznivá, událostmi nabitá, nádherná a někdy trochu smutná cesta

Následoval vzestup k popularitě a dlouhá léta totální dekadence. Byli považováni za nejdivočejší hudební smečku na světě, postrach managerů, chodící průšvih. V Mötley Crüe se totiž sešly čtyři osobnosti s nemalými problémy a těžkými životními situacemi prožitými již do dvaceti, pětadvaceti let (snad jen Tommy mel vcelku normální rodinné zázemí). Zkušenosti s alkoholem, drogami, zatčením, a především neutišitelná bolest duše, která je hnala vstříc dalším malérům – takový byl život jednotlivých členů kapely. Na jejich cestě se objevilo pár varování, která je donutila přibrzdit, trvalo jim to však nějaký čas. Závislosti a otřesný životní styl byly totiž spíše důsledkem vnitřních trápení, která je provázela po celý život, než důsledkem náhlého vzlétnutí ke slávě. Svou bláznivou, událostmi nabitou, nádhernou a někdy trochu smutnou cestu pak zvěčnili v knize The Dirt.

Smlouva o zanechání koncertování? Mötley Crüe umějí zrušit všechno

Po 33 letech existence přišla kapela s neobvyklým nápadem – smlouvou o zanechání koncertování, kterou všichni čtyři členové podepsali před obrovským rozlučkovým turné. Pokud by některý z nich zorganizoval další šňůru, čelil by tak obrovské pokutě, že by byla odstrašující i pro bohatě zajištěné rockové hvězdy. Fanoušci již neviděli naději, že by tomu mohlo být někdy jinak. Avšak po obrovském úspěchu filmu podle knihy The Dirt a nesčetných prosbách mladé generace fanoušků, kteří je nikdy neviděli live, našli vynalézaví Mötley Crüe skulinu ve své vlastní smlouvě: Je zakázáno, aby některý z nich začal organizovat turné, nikde však není psáno, že nesmějí zorganizovat turné společně!

Oslavy čtyřicítky: Všichni to přežili

Plány na comeback, který už má i termíny, prozatím zhatila současná koronavirová situace. Ta však nebrání Mötley Crüe i fanouškům oslavovat čtyřicáté výročí kapely alespoň z bezpečí domova. Rozhodně je co slavit – čtyřicet let v takřka původní sestavě se u kapel jen tak nevidí, u Mötley Crüe je to ještě umocněno tím, že všichni členové tuto šílenou jízdu přežili. Vždyť je svého času jejich manageři odmítli pustit na turné do Evropy v obavách, že by se z něj nemuseli vrátit živí.

Vzkaz fanouškům: Jsme jejich dlužníky a děkujeme jim z celého srdce

Kapela napsala na sociální sítě děkovný vzkaz všem příznivcům, ve kterém mimo jiné praví: „Vždycky pro nás byly důležité skvělé písničky a fantastická live vystoupení. Fanoušci za námi vždycky stáli. Nevíme, kde všechny ty roky jsou. Proletěly rychlostí blesku. A na co nezapomeneme, jsou čtyři generace fanoušků, kteří se sami nazývají Crüeheads. Od začátku nás podporují v dobrém i zlém. Jsme jejich dlužníky a děkujeme jim z celého srdce. Krásné čtyřicetileté výročí vám všem.

Nikki, Vince, Mick a Tommy“

Nikki Sixx: Hraješ v kapele? V Mötley Crüe. Jé, vaši muziku znám!

Kreativní mozek kapely Nikki Sixx se na svém soukromém profilu vyjádřil ještě otevřeněji a plný emocí: „Dnes před čtyřiceti lety v roce 1981 jsme v Hollywoodu v Kalifornii založili Mötley Crüe. Jsem maximálně vděčný za to, že jsme s mými bratry Vincem Neilem, Mickem Marsem a Tommym Leem urazili takovou cestu. Místa, která jsme spolu po celém světě projeli, písně, které jsme napsali, úžasné koncerty, a samozřejmě čtyři generace fanoušků. Kdekoli na světě se objevím a člověk, který pravděpodobně neposlouchá rock, se mě zeptá: Hraješ v nějaké kapele? A já řeknu – v Mötley Crüe. A oni se vždycky rozzáří a řeknou – jé, vaši muziku znám. Tahle slova pro mě znamenají víc než cokoli jiného. Znají ty písně. Všechno nejlepší mým bratrům a všem fanouškům. A všem těm lidem, tolika lidem za celou dobu, kteří udržovali toho starého harcovníka (kapelu – pozn. překl.) v provozu.“

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda