Reinhard Kruse v rozhovoru s Davidem Zbavitelem: Obnovení činnosti kapely znamenalo velký zájem fanoušků

Reinhard Kruse

Moderátor TV Rebel a Rádia Čas Rock David Zbavitel přichází s dalším dílem svého pořadu Backstage, tentokrát však v podmínkách „home office“. Zkraje roku vyzpovídal online frontmana speedmetalové legendy S.D.I., Reinharda Kruseho.

Začátky S.D.I. byly složité, po reunionu však přišel velký úspěch

V první ze dvou částí rozhovoru vzpomínal Reinhard na své hudební začátky v 80. letech, nastínil své původní cíle, mezi které patřilo např. stát se rockovou hvězdou, a jak se během nahrávání prvního alba kapela stále hledala. Řeč přišla i na to, co vedlo k rozpadu kapely v roce 1992, a samozřejmě k obnovení činnosti v roce 2014, kdy bývalí členové chytli druhou mízu.
Reinhard připomněl i problémová 90. léta, která nebyla pro metal obecně dobrými časy, a zmínil se o obrovském zájmu o vystoupení S.D.I. po obnovení činnosti kapely. Rozpovídal se i o hudebním směřování kapely a zdůraznil, že se pořád snaží znít tak, jak je dlouholetí fanoušci znají. Svůj styl měnit S.D.I. rozhodně nehodlají. Ke konci první části nám Reinhard dále vysvětlil, proč se mu dobře hraje pouze ve tříčlenné sestavě, a mluvil i o svých dobrých vztazích s českými fanoušky.

 

Reinhard rád cestuje, současnou sestavu kapely hodnotí pozitivně

Druhou část začali David s Reinhardem povídáním o tom, jak probíhá v kapele skládání nové hudby a kdo při tom má hlavní slovo. Došlo i na standardní složení setlistu kapely, ve kterém podle Reinhardových slov nesmí chybět jak skladby, díky kterým fanoušci kapelu hlavně znají, tak i nové vypalovačky. Dodal, že má stále dost inspirace pro tvorbu nových skladeb.
Řada přišla i na dotaz na volnočasové aktivity, když se Reinhard zrovna nevěnuje kapele. Podle svých slov je vášnivým cestovatelem. Nedávno také došlo ke změně na postu kytaristy, kdy do kapely přišel mladý Chris Friedl. Ten vystřídal kytaristu Daniela Ha, který se chtěl více věnovat své práci a rodině. S kapelou se v dobrém rozešel, jelikož by k tomu všemu nezvládal odehrávat pravidelně velké množství koncertů. O Chrisovi byla slyšet pouze slova chvály.
Ke konci rozhovoru byl Reinhard tázán na svou oblíbenou zemi. Zde uvedl, že se koncentruje hlavně na Evropu, a prozradil i svůj názor ohledně vycestování za koncertováním do Jižní Ameriky.

Text: Mates Šimek, foto: archiv umělce, video: YouTube.com