The Fallen State – rockový import z Británie, který stojí za poslech

The Fallen State

Brexit, ať už chtěný, nebo nechtěný, změnil mnohé a britští muzikanti teď rozčarovaně zjišťují, jaké komplikace je po odchodu jejich země z EU při koncertech po Evropě čekají. Doufejme, že na evropská turné nerezignují, protože krom těch etablovaných je tu jedna mladá kapela, kterou bych u nás uvítala velice ráda.

Když se jich pět ocitlo v jedné místnosti

Jedná se o The Fallen State, kapelu, která byla založena v roce 2013 v anglickém Devonu. Její členové Ben Stenning (zpěv), Jon Price (kytara), Dan Oke (kytara), Greg Butler (basová kytara) a Rich Walker (bicí) tvrdí, že kapela prostě vznikla v okamžiku, kdy se jich všech pět ocitlo pohromadě v jedné místnosti. Mladí muzikanti, které spojuje vášeň pro melodický a rytmický rock, vsadili svou kariéru na strategii připomínat se fanouškům po troškách, ale vytrvale. A tak v pauzách mezi objížděním klubů pilně psali a střádali nové písně. V průběhu roku 2014 se jim pak podařilo v rychlém sledu vydat tři EP (eponymní The Fallen State, Two, Three) s celkem 9 písničkami, na které o dva roky později navázalo čtvrté EP Crown your Shadows (2016).

Podpora od Chrise Robertsona

Vytrvalé koncertování přineslo kapele nejen rozrůstající se fanouškovskou základnu, ale také pozornost manažerů hudebního průmyslu, a tak si kapela měla čest zahrát jako předskokani na koncertech takových skupin jako jsou Halestorm, The Treatment, Heaven’s Basement nebo Black Stone Cherry. A byl to právě Chris Robertson, zpěvák a kytarista kapely Black Stone Cherry, který se pochvalně vyjádřil o singlu Nova, vypuštěném v únoru r. 2017 jako upoutávka pátého EP s názvem The View From Ruin (2017). Jeho nadšení pro tento song mu o půl roku později vyneslo pozvání k hostování při natáčení jeho druhé verze, kterou nakonec ozdobil nejen svým nezaměnitelným hlasem, ale taktéž kytarovým partem.

 

Před Tremonti a k debutovému albu

Rok 2018 splnil oběma kytaristům jejich klukovské sny – kapela v létě předskakovala na britských koncertech skupiny Tremonti, sólového projektu jejich kytarového idola Marka Tremontiho (Alter Bridge). Poté muzikanti zmizeli ve studiu, aby konečně nahráli své debutové album.

Deska A Deadset Endeavour: hudebně kompaktní celek bez slabších částí

To dostalo název A Deadset Endeavour a v březnu 2019 bylo představeno singlem American Made s nápaditý videoklipem. Samotné album spatřilo světlo světa 12. dubna a slavilo velké úspěchy nejen mezi fanoušky. Obsahuje celkem 10 písní, které tvoří hudebně kompaktní celek bez slabších částí. Tříměsíční přípravné práce na albu pomohly kapele najít svůj vlastní styl a vytvořit si nezaměnitelný a rozpoznatelný rukopis. Při bilanci na konci roku bylo v mnoha britských hudebních anketách a žebříčcích označeno titulem Album roku.

 

Nový singl Knives s novým zpěvákem

Po společensky ospalém roce 2020 překvapili The Fallen State na konci ledna své fanoušky zásadní novinkou. Zpěvák Ben Stenning se rozhodl pro odchod z kapely a jeho místo zaujal Adam Methven, frontman kapely The Addiction, se kterým se muzikanti poznali v rámci koncertování po Británii. A aby kapela neprodávala zajíce v pytli, zpěváka rovnou představila písní Knives z nově připravovaného alba. Z jejího poslechu je zřejmé, že kapela se i nadále drží svého nezaměnitelného zvuku a Adam Methven zdá se být plnohodnotným nástupcem původního zpěváka Bena Stenninga. Nezbývá než vyčkat, jak kapela novou energii zužitkuje při tvorbě svého druhého alba. Já osobně se už nemohu dočkat!

Text: Magda Šotolová, foto: facebookový profil kapely The Fallen State, video: YouTube.com