Korpiklaani s novou deskou opouštějí alkohrátky

Korpiklaani, Jonne Järvelä

Vodka, pivo, tequila… tentokrát ne!

S věkem přichází i moudrost. Tak bychom mohli lehce s nadsázkou charakterizovat nové album od finské kapely Korpiklaani. Kdo by neznal jejich kultovní písně jako Vodka, Beer Beer, Tequila nebo A Man with a Plan, které vyprávějí alkoholové příběhy a hovoří o kouzlu spojeném s tímto pitím. Těm časům, zdá se, odzvonilo a kapela se přeorientovala na vážnější tématiku. Ovšem abyste nenabyli dojmu, že Korpiklaani si postavili kariéru čistě jen na alkoholových popěvcích: například na albu Notia se objevila skladba Ämmänhauta, která vypráví o legendě čarodějnic a lidí, a celá řada dalších.

Série videoklipů připravila fanoušky na novou desku

Nové album nese název Jylhä, což v doslovném překladu z finštiny znamená robustní či drsný. Velkou předzvěstí desky byla také série videoklipů, které postupně odhalovaly směr a význam nového alba. A že se sextet Finů činil ve velkém! Už v říjnu nám kapela napověděla první vlaštovkou v podobě videoklipu Leväluhta. Následovaly klipy Mylly, Sanaton maa, Niemi a Tuuleton. Poslední zmiňovaný vyšel přesně 24 hodin před vydáním samotné desky.

 

Mystické příběhy, historické události, příroda

Korpiklaani se zaměřili více na podstatu lidského bytí, mystické příběhy nebo historické události spojené se záhadnými jevy, vracejí se do přírodního prostředí. Osobně si myslím, že jim tato nová umělecká rovina sluší mnohem více, a je krásné pozorovat s postupem času vývoj kapely. S novou deskou si „Korpíci“ nasadili hodně vysokou laťku a můžeme se jen těšit, čím nás tihle lesní mužíci překvapí příště.

 

Text: Ema Moravcová, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com