Brian ‘Head’ Welch z Korn nás zve do nitra svého projektu Love And Death

Brian ‘Head’ Welch, Korn

Kytarista a zpěvák Brian ‘Head’ Welch, známý především z kapely Korn, opět oživil svůj „sólový“ projekt Love And Death a vydávají desku Perfectly Preserved. Temnější písně ústí v naději – a navíc můžeme očekávat coververzi, v jejímž originále hostovalo jedno velmi překvapivé jméno současné hudební scény.

Jiní jen otevřou pusu a zpívají, já na tom musím tvrdě pracovat

Druhá deska Perfectly Preserved vychází kapele Love And Death po dlouhé době. „Perfektně zakonzervována“ zůstala jejich nová tvorba osm let – právě tolik uplynulo od jejich albového debutu. „Boční“ projekt dovoluje Welchovi melodičtější a méně vážně laděnou tvorbu než v domovských Korn. V Love And Death stojí navíc za mikrofonem – zcela jinak než v Korn, kde působí jako kytarista. Jak se vyjádřil pro magazín Loudersound, velmi ho to baví. Zároveň to pro něj podle jeho vlastních slov není tak snadné jako pro mnohé jiné: „Když se podíváte na Jonathana (Davise – frontman Korn – pozn. aut.) nebo na Maynarda (Keenana) z Tool – ti jen otevřou pusu a zpívají. Já to takhle dělat neumím. Já na tom musím tvrdě pracovat.“

 

Auto plné přeživších, kteří na konci hororu ujíždějí pryč

Na rozdíl od působení v Korn je to právě on, kdo posluchačům sděluje poselství písně nikoli jen hudbou, ale i slovy. Je nasnadě, že pro zpěváka bývají texty důležité, neboť právě z jeho úst budou následně vycházet. S texty v kapele zacházejí jako s poezií, s ostatními členy si vzájemně předávají nápady a společně pracují na tom, co chtějí říci. Témata jsou samozřejmě také někdy temnější, ale z písní by přece jen měla ve finále vyplývat určitá naděje. Welche nadchlo přirovnání redaktora Loudersoundu, který jejich písně vnímá jako auto plné přeživších, kteří na konci hororu ujíždějí pryč.

 

Cover skladby, v jejímž originále hostoval Bieber

Největším překvapením zřejmě bude cover Let Me Love You, původně od DJ Snakea, kterému hostoval Justin Bieber. Kapela uvažovala nad nějakými covery a kytarista JR Bareis pojal neobvyklý nápad nahrát právě tuto píseň. Sám si to totiž předtím vyzkoušel a shledal, že by to mohlo být zajímavé.

Jméno popové hvězdy, jejíž život je lemován mnoha skandály, nejspíš vyvolá v rockových a metalových fanoušcích přinejmenším údiv. Jak uvádí Welch, Bieber ale prošel určitým vývojem a začal být v hudební branži více respektován. Málokdo ví, že je kromě obecně mediálně známého obrazu sladkého popového „kolouška“ také zdatný hráč na nástroje. Tato melodie se kapele jednoduše líbila: „Můžem si k tomu přizvat nějakou hostující zpěvačku a já budu screamovat,“ představil si okamžitě Welch. Nakonec se jim cover líbí více, než si sami na začátku mysleli.

 

Smyslem dobrého coveru není zkopírovat originál, ale vnést něco nového

Popravdě řečeno, píseň v jejich verzi není k poznání na první dobrou. Je značně změněná – ale právě tehdy dávají covery většinou smysl: účelem dobře udělaných coververzí není zkopírovat originál, ale vnést něco nového. „Rozhodně. Tohle mě na coverech baví, trochu lidi napínat. Na naší první desce jsme udělali Whip It od Devo, a taky jsme to totálně předělali, a baví mě, jak nedáváme lidem přesně tu verzi, kterou čekají. Chci, aby lidi trochu hrábli do hloubky, aby hned nedostali všechno, co chtějí.

Online koncertní křest alba: Kamery mezi námi

12. února, kdy deska oficiálně vyšla, uspořádali Love And Death online koncertní křest alba. „Chtěli jsme něco fakt cool, ne jenom stát na prázdném pódiu a hrát. Chtěli jsme, aby se kamery pohybovaly mezi námi, abyste měli pocit, že jste v sále s námi. Chtěl jsem přenést atmosféru zkušebny, chtěl jsem, aby se lidé doma u obrazovek cítili podobně, jako by byli s námi.“

Turné? Ani ne, to by museli kluci mít šanci také něco vydělat

Jestli se také vydá s novou deskou na turné, až to bude možné? Tenhle nápad ho tolik nelákáLove And Death není tak slavná kapela a dávalo by mu to smysl jedině tehdy, kdyby byla šance, aby si i spoluhráči něco vydělali. On sám je finančně úspěšný s Korn, jel by s jiným projektem turné klidně zadarmo, prostě jen proto, že ho to baví, ale spoluhráči z Love And Death by něco vydělat měli: „JRněco přes dvacet a chci, aby za tu práci viděl nějakou odměnu.“ Závěrem ale nevyloučil, že by mohli něco podniknout v Evropě během festivalové sezónypokud se nějaké akce tohoto druhu budou letos konat.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Jaromír Zajda Zajíček, video: YouTube.com