Chlístovský hejk: festivalem žije celá vesnice

Krausberry

Chlístovský hejk již pošesté otevřel v pátek 25. 6. brány svým fanouškům a přivítal je spolu s parádním počasím i velice našláplým line-upem. Tento zpočátku nenápadný festiválek pro pár stovek lidí se tak dere obřími kroky výš a výš v seznamu festivalových jmen.

X-CORE uvedli staronového basáka

Po loňské nucené odmlce tak Chlístovský hejk splnil, co slíbil – a všechny kapely kromě Never Left Behind (což mě mrzelo) vystoupily. Odpolední pohodovou zahřívačku kapel různých žánrů střídala crossoverová stálice Jolly Joker & P.B.U., která letos oslaví 30 let na scéně. Pak ale následovala smršť v podání čtyř es české hardcoreové scény. První, X-CORE, mělo menší změny v sestavě a k překvapení všech uvedli staronového basáka George.

Největším hrdinou byl Kraťas, jeho kapela navíc podpořila Moravu po tornádu

John Wolfhooker, The.Switch i The Truth Is Out There pak svým setem přiváděli publikum do transu a jejich skoro roční naakumulovanou energii tak svým fanouškům ládovali po tunách. Za mě ale obrovský respekt basákovi Kraťasovi z posledních zmiňovaných The Truth Is Out There za jeho vystoupení po nepříjemných následcích nádoru. Po složité operaci zůstal ochrnutý na pravou polovinu těla a půl roku se dával dohromady, aby mohl právě na Hejku zahrát svůj životní koncert. Vůbec díky celé této bandě, že se zřekla velké části honoráře na pomoc pro Moravu.

Jak se hraje bigbít? Zeptejte se Krausberry

Sobotní start v pravé poledne rozjíždí místní dětský sbor, Kúrovec a můj oblíbený LuckySings se svým úžasným hlasem. Odpolední déšť spláchl neskutečný hic, a tak mohl pokračovat další den plný skvělé muziky. Krausberry, další z legend, která působí bezmála 40 let, ukázala všem, jak se hraje bigbít, a fanoušci je proto ani nechtěli pustit z podia. Insania měla těžkou práci po tak parádním setu, ale kacíř „Polly“ se svou partou předvedli opět to nejlepší z tvorby tak specifické kapely propojující různé hudební styly s nábožensky provokujícími texty.

Už teď stříhám metr na příští rok

Noc je ale krátká, a tak ke střídání za charismatického, celému HC česku známého „brata Fuxa“ s jeho Korn SK revival muselo dojít, aby i oni předvedli, že jejich roční hudební absťák musí pryč. Tahle banda je prostě top a myslím, že by jen málokdo poznal, že to není originál. Poslední dvě kapely pak zakončily tento super večer i víkend, a s pocitem vnitřní radosti jsme se rozloučili se všemi, co tuhle akci dělají. Celý Chlístov s 250 obyvateli touto akcí doslova žije a je to opravdu znát. Díky za vás a už teď stříhám metr na příští rok.

Text a foto: Jiří Kunčík