Zemřel Charlie Watts, bubeník Rolling Stones

Charlie Watts, foto: Miloš Hlaváček

V úterý jsme se dověděli další smutnou zprávu těchto prázdnin. Ve věku 80 let zemřel Charlie Watts, bubeník a jeden ze zakládajících členů Rolling Stones.

Klidnější protipól divokých spoluhráčů

Watts nedávno oznámil, že se kvůli svému zdravotnímu stavu již necítí na plánované turné po USA. V srpnu se zotavoval z nedávné neodkladné operace. Zemřel v Londýně v nemocnici v kruhu svých blízkých. V porovnání se svými spoluhráči, proslulými divokým životem, tvořil klidnější protipól – byl více než padesát let ženatý a měl jednu dceru.

To nejdůležitější: být organickou součástí kapely

Charlie Watts hrál s Rolling Stones od jejich počátků. Bubnoval na všech jejich deskách a spolupracoval také na vizuální stránce kapely, neboť v mládí studoval výtvarně zaměřenou školu. Jeho hra na bicí dávala základ typickému soundu Rolling Stones. Jsou bubeníci, jejichž nejsilnější stránkou jsou vyšperkovaná sóla, ze kterých se posluchačům tají dech. Pro Charlieho Wattse bylo ale nejdůležitější, aby „hrál s kapelou„, tvořil s ní jeden celek, udával samozřejmě rytmus, ale zároveň byl její organickou součástí. I to z něj činí výraznou bubenickou osobnost, která bude v hudebním světě bez debat chybět.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Miloš Hlaváček