Rock Castle, den první: Korpiklaani vystoupili s řadou hostů

Korpiklaani, Jonne Järvelä / foto: Honza Švanda

Již během středečního rána se do Moravského Krumlova začaly sjíždět stovky rockerů na první ročník festivalu Rock Castle. Nabitý line-up přivítal také mnoho zahraničních návštěvníků.

Na úvod hity Motörhead

Brány festivalového areálu byly otevřeny ve čtvrtek v pravé poledne. Masy fanoušků proudily dovnitř, často s dekami, na kterých relaxovali v příjemně stinném prostředí pod velkými stromy, odkud šlo pohodlně sledovat dění na pódiu. Produkci odstartovala ve tři hodiny odpoledne kapela Motörgang, oslavující legendární Motörhead. Ti neopomněli ty nejznámější skladby jako Iron Fist, Ace of Spades, Overkill nebo Killed by Death.

Fleret dali vzpomenout na Vizovice

První z mnoha female-fronted kapel byla formace Alia Tempora, kombinující metalovou muziku s řadou rozmanitých elektronických prvků. Zpěvačka Markéta Morávková se s kouzelným úsměvem procházela po pódiu za mohutného povzbuzování fanoušků v předních řadách. Setlist byl postaven především na dosud aktuálním albu Dragonfly Effect. Atmosféru oblíbených Vizovic přivezl kdo jiný než Fleret. Kapela, která již několikrát zahajovala festival Masters of Rock, bavila fanoušky písněmi o jejich rodném kraji, alkoholu, dobrém jídle a podobných příjemných záležitostech. Svůj koncert zakončili známou skladbou Zafúkané, kterou si s nimi mnoho fanoušků zazpívalo.

Sám za sebe vystoupil Chris Bay

Následně jsme se dočkali prvního zahraničního hosta, rakouských powermetalových Dragony. Tahle banda veselých chlapíků zkraje letošního roku vydala nové album Viribus Unitis, ze kterého do svého setu zařadila hned šest skladeb. Na dvě písně si kapela pozvala na pódium pohlednou hostující zpěvačku.
Čtvrteční line-up se přehoupl do své druhé poloviny. Dalším v pořadí byl oblíbený Chris Bay, frontman powermetalových Freedom Call. Ten zde vystoupil pouze sám s akustickou kytarou – v tu chvíli však ještě netušil, že dva dny nato si zde zahraje znovu, a to s celou kapelou. Vedle akustických verzí některých známých skladeb své kmenové kapely zahrál i několik coverů, kupříkladu Run to the Hills od Iron Maiden nebo Poison od Alice Coopera, čímž mnohé přítomné vybídl ke zpěvu.

Turmilon Kätilöt rozhýbali celý areál

Pořádně rozdivočet fanoušky svedli Turmilon Kätilöt z Finska, kteří svým industriálním metalem rozpohybovali značnou část fanoušků v předních řadách. Podobně jako Dragony, i tahle formace letos vydala nové album, a sice Global Warning, které bylo páteří jejich koncertu. Rychlá a chytlavá salva metalu obohacená syntezátory a rozmanitými samply způsobila jednou velkou party. Oba frontmani Petja Turunen a Saku Solin bavili fanoušky také mnohými úsměvnými hláškami mezi jednotlivými skladbami.

S hosty se představili Korpiklaani

Headliner prvního festivalového dne byl rovněž z Finska, a nebyl to nikdo jiný než folkmetalová stálice Korpiklaani. Po dlouhé době kapela zahrála oblíbenou skladbu Ievan Polkka, která jako kdyby byla signálem pro „surfaře“, tedy fanoušky, kteří začali proudit nad hlavami všech přihlížejících směrem k pódiu, jak už to při koncertu této oblíbené party bývá. Na jednu skladbu si pozvali i již zmíněného Chrise Baye, ke konci setu se přidalo jádro kapely Fleret, aby si spolu se svými finskými přáteli zahráli starou známou skladbu Vizovice, kterou rozezpívali celý areál. Obě kapely se s fanoušky rozloučily rychlou skočnou písní Beer Beer.

Závěr patřil slovenské Symfobii

Tečku za prvním festivalovým dnem obstarala Symfobia. Příjemný symfonický metal se dvěma pohlednými zpěvačkami pohladil po duši fanoušky melodické muziky. Pro služebně mladší Dominiku Hodáňovou to byl teprve druhý koncert se Symfobií, svoji roli však zvládla skvěle. Úvodní den festivalu Rock Castle pomalu mizel za obzor, a my už jsme se těšili na události příští.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda