Rock Castle, den třetí: Zámeckým parkem znělo Metal Heart

Udo Dirkschneider / foto: Honza Švanda

Článkem a fotogalerií se vrátíme k festivalu Rock Castle v Moravském Krumlově. Třetí den festivalu odstartovala čtveřice českých kapel. Největším lákadlem byl pak v pozdějších hodinách koncert dlouholetého frontmana Accept, Uda Dirkschneidera.

100na100 velebilo motorkáře

Poslední festivalový den odstartovala formace 100na100, mající v oblibě silné stroje na dvou kolech. Důkazem tomu byla skladba Otče náš, samozřejmě s motorkářským podtextem, nebo závěrečný cover songu Born to be Wild od Steppenwolf. V pohodovém duchu klasického heavy metalu se nesla atmosféra při následných koncertech kapel Solar System a Bastard. První jmenovaní přehráli několik skladeb z nového alba Synchronicita, podobně tomu bylo v případě kapely Bastard s jejich loňskou novinkou Druhá múza.

Odpoledne patřilo trojici female-fronted kapel

Koncertní premiéru si v Moravském Krumlově odbyla kapela Surma, což je společný projekt zpěvačky Viktorie Surmové a kytaristy kapely Týr, Heriho Joensena. Kvůli současným problémům s cestováním nemohl s kapelou vystoupit jejich nizozemský baskytarista Rens Bourgondien, kterého zde zastoupil Honza Diviš (Anacreon). Ten se naučil celý playlist za pouhých pět dní, za což mu patří velký obdiv.
První kompletně zahraniční kapelou byla rakouská melodic gothic metalová čtveřice Autumn Bride. Nebylo žádným překvapením, že zraky značné části mužského publika se upínaly především na zpěvačku Suzy Q. Kapela nedávno vydala své první album Undying a my jsme byli jedni z prvních, komu se poštěstilo slyšet tento opus naživo.
Triádu kapel se ženou za mikrofonem zkompletovala symphonic metalová formace Moonlight Haze. Za pouhé tři roky existence stihli tito sympatičtí Italové nahrát dvojici alb De Rerum Natura a Lunaris, ze kterých rovnoměrně poskládali svůj setlist. Byl to pro ně první koncert téměř po roce, což si kapela před masami nadšených fanoušků patřičně užívala.

Brainstorm představili nový singl

Teprve druhý koncert po roce a půl odehráli němečtí Brainstorm, kteří jsou vždy zárukou kvalitního power metalu. Fanouškům dali dárek v podobě premiéry nového singlu a frontman Andy B. Franck se tradičně prošel v těsné blízkosti fanoušků v prvních řadách.

Na poslední chvíli byli domluveni Freedom Call

Osmou kapelou sobotního dne byli oblíbení powermetaloví Freedom Call. Jejich příjezd na festival se „upekl“ během čtvrteční noci, kdy byli po noci plné sáhodlouhých telefonátů potvrzeni jako náhrada za řecké Septicflesh, kteří z důvodu onemocnění blízké osoby nepřijeli. Chris Bay si zde tudíž zahrál podruhé během tří dnů a se svou hlavní kapelou poskládal setlist vedle známých hitovek (Metal is for Everyone, Power & Glory, Land of Light) především z dosud aktuálního alba M.E.T.A.L., ke kterému v rámci předloňského turné navštívili i Českou republiku.

Udo Dirkschneider připomněl album Metal Heart

A přišel čas na zlatý hřeb večera – bývalý frontman Accept, Udo Dirkschneider, i téměř v 70 letech zpívá jako motorová pila, a jak bylo oznámeno, v setlistu dominovalo album Metal Heart, od jehož vydání letos uplynulo 35 let. Během titulní skladby jsme byli svědky dlouhého sóla kytaristy Andreye Smirnova. A na závěr nemohl přijít jiný song než ten nejznámější, který z dílny Accept kdy vyšel – Balls to the Wall.

Poslední kapelou byli Axxis, Bernhard Weiss komunikoval s fanoušky česky

Tečku za festivalem napsala německá powermetalová legenda Axxis. Frontman Bernhard Weiss na pódiu řádil, během pauzy mezi jednotlivými skladbami se pokoušel mluvit na fanoušky česky, což se mu dařilo, ovšem s notnou dávkou humoru. A stejně jako Brainstorm, i Axxis si pro Krumlov připravili premiéru nového singlu. Krátce před jednou hodinou ranní za doznění posledních tónů těchto velikánů produkce skončila a několik tisíc přítomných fanoušků začalo pomalu opouštět festivalový areál.

První ročník Rock Castle se vydařil náramně

Největší festival letošního léta se vydařil po všech stránkách. Kapely předvedly parádní výkony, v řadě případů podpořené tím, že šlo o jejich první koncert po dlouhé pauze. Skvěle vyšlo i počasí, kdy bylo především pod mrakem a úmorná vedra se ke slovu příliš nedostávala. Plynule šlapaly i veškeré služby, fronty na jídlo a pití se tvořily jen výjimečně. Část původně oznámených kapel jako In Extremo, Krisiun, Arkona nebo Septicflesh bohužel nemohly dorazit, prázdná místa se naštěstí povedlo pohotově zaplnit a jistojistě se dočkáme návštěvy těchto kapel, jakmile to bude možné. Děkujeme pořadatelům, především agentuře Pragokoncert za to, že i v této době plné nejistot uspořádala takový velký festival.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda