Pavel Kurimai, Rockfest Pohořelice: Na příští rok již máme své headlinery

Rockfest Pohořelice, stage / foto: Petr Dio

V Pohořelicích u Brna se letos první týden v září uskutečnil tradiční Rockfest. Jeho pořadatelé se rozhodně nezalekli covidového „bubáka“ a fanouškům připravili bohatý program složený převážně z interpretů domácí rockové scény. Při této příležitosti vedl Petr Dio rozhovor s jedním z pořadatelů – na jeho otázky odpovídal Pavel Kurimai.

Spousta pořadatelů ruší v současné době festivaly nebo je přesouvá. Měli jste také obavy Rockfest uspořádat?
Jsme jeden z mála festivalů, který fungoval i v době covidu. Plánovali jsme nonstop, jako minulý rok, kdy byla situace nejhorší. Letos jsme šli do toho se stejným rizikem. Festivaly se plánují minimálně rok dopředu, takže jsme pokračovali dál.

Měli jste v minulosti vždycky dva různé festivaly, jeden letní v červnu a druhý zimní v prosinci. Nyní jste udělali jeden festival v září. Máte v plánu obnovit původní dva festivaly, nebo ponecháte jeden větší takto v září?
Asi největším důvodem, proč jsme to takto udělali, je hala, ve které festivaly probíhaly. Hala je zrovna v období prosince pronajímána na jiné účely, takže jsme svým způsobem zůstali u „letní“ verze, avšak ji pořádáme v zářijovém termínu. Zimní verzi tedy v současné době v plánu nemáme a pokud někdy v budoucnu ano, tak pravděpodobně v jiné lokalitě.

Jako hlavní pořadatel vybíráte kapely sám, nebo máte partu, která si společně sedne a kapely vybere? Či vybíráte na základě nějakého doporučení?
Většinou vybíráme tři, plus nám nyní vypomáhá ještě čtvrtý člověk, Jirka „Sklenda“ Sklenář. Domluvíme se kolektivně a řešíme vše dohromady.

Po covidové době většina kapel bohužel zdražila. Šly vám kapely vstříc a nabídly vám, jak se říká, „lepší cenu“? Nebo jste museli navýšit vstupné, aby se náklady na kapely pokryly?
Ano, s cenou vstupného jsme museli jít o něco málo nahoru, ale jde spíše o to, že tu máme letos více účinkujících. Kapely nám vyšly vstříc a zůstaly u ceny, která byla původně domluvená již z loňského roku. Celkově však vyrostly ceny i u jiných věcí a náklady jsou vyšší než dřív. To vše zahrnuje nájem, pivo, stánky a tak dále.

Měli jste tu letos prvního zahraničního hosta. Máte v plánu do budoucna, že byste pozvali dalšího zahraničního interpreta?
Hodně jsme o tom polemizovali několik let, avšak pak přišla doba covidová a veškeré plány nám tak nějak zastavila. Pokud nebudu počítat slovenské kapely, které k nám jezdí pravidelně, byl Anjelo Onje Cassadei vůbec naším prvním zahraničním hostem. A pokud se máme zaměřit přímo na zahraniční kapelu, je to v jednání a uvidíme, jak nám to vyjde. Samozřejmě je vše otázkou peněz a doby, uvidíme, co bude za rok.

Uvažovali jste někdy, že by byl festival dvoudenní záležitostí?
Tento nápad jsme již také měli. Bohužel v tomto areálu by to nebylo možné. Festival bychom museli přesunout na jiné místo, například na bývalé vojenské hřiště. Avšak tam by to bylo složité ohledně stanového městečka pro fanoušky apod.

Jak jsem slyšel od různých fanoušků, mají váš festival rádi a líbí se jim tu. I kapely si to tu chválí. Myslím, že mohu mluvit i za sebe – budeme všichni rádi, když to tak bude i do budoucna. Můžeš nám prozradit nějaké kapely na příští rok?
Jelikož plánujeme rok dopředu, myslím, že už teď mohu říct, že máme své headlinery, ale i další kapely, a soupis je tak kompletní. Hlavním headlinerem budou Dymytry a Walda Gang. Poté naše stálice Doga a Alkehol, legenda z Brna Krabat a dívčí kapela Loretta.

Pavle, děkuji ti moc za rozhovor. Ať se vám všem daří a nehází vám nikdo klacky pod nohy, jak se říká, a doufejme, že se nám doba zase vrátí úplně do normálu.
I já moc děkuji za rozhovor!

Text a foto: Petr Dio