Blackmetalová noc v Meetfactory: do Prahy přijede Mgła

Mgla / foto: Kuba Leszko / poskytnuto Obscure Promotion

Sezóna klubových koncertů je v plném proudu. V den výročí sametové revoluce se do pražského klubu Meetfactory chystá trio blackmetalových kapel.

Z undergroundové kapely do popředí svého žánru: Mgla se toho nebojí

Polská blackmetalová stálice Mgła se za posledních pár let probojovala do slibné pozice mezi mnohými déle hrajícími žánrovými kolegy. Na plakátech řady festivalů zaměřených na tvrdší odnože metalu se často umisťují relativně vysoko, letos jsme je u nás přivítali třeba na festivalu Josefstadt, který svým koncertem uzavřeli. Jejich pojetí black metalu se lehce liší např. od takových veličin, jako jsou Marduk, Gorgoroth nebo Mayhem. Nejedná se o žádné brutální sypačky, jejich skladby jsou více melodické. Kapela se nebojí sáhnout k progresivnějšímu pojetí kytarových riffů a rytmů, které fanoušky postupně uhranou, až najednou ve skrytu usedající mlhy vše nabere pomalejší či rychlejší spád, nebo produkce zcela utichne. Během letošních koncertů převažovalo v setlistu kapely dosud poslední nahrané album Age of Excuse, které vyšlo předloni.

Medico Peste i Martwa Aura přijedou s novou tvorbou

V roli předkapel se přidají další dvě polské blackmetalové akvizice. Tou první budou Medico Peste, kteří vznikli před 11 lety. Brzy nato vydali své první album Tremendum et Fascinatio, na něž minulý rok navázali novinkou s názvem The Black Bile. Někteří ze členů této čtyřčlenné formace pravidelně hostují na koncertech Mgła a chystají se tak využít příležitosti k představení svého vlastního projektu.

Stejně dlouho hudebně aktivní je i poslední kapela z tohoto blackmetalového tria, a sice pětičlenná skvadra, která si říká Martwa Aura. Budou to s největší pravděpodobností právě oni, kdo vás jako první navnadí na koncert jedné z nejvýraznějších blackmetalových kapel poslední dekády. Co se tvorby týče, v Praze se chystají představit své nové album Morbus Animus, které vydali začátkem září minulého roku.

Vstupenky stále k dispozici, příležitost vyhnout se masám lidí

Vstupenky za cenu 550,- Kč jsou stále k dispozici v síti Ticketstream a na webu pořádající agentury Obscure Promotion – budou i na místě v den konání akce. Pokud patříte mezi fanoušky black metalu a nechce se vám v Praze strávit den mezi obrovskými davy lidí vzhledem k výročí důležité události, přijďte se uchýlit do prostor klubu Meetfactory, kde na vás čeká vaše oblíbená muzika.

Text: Mates Šimek, foto: Kuba Leszko / poskytnuto Obscure Promotion, video: YouTube.com