Belphegor, Batushka a další: turné Black Rituals se prohnalo Českem

Belphegor / foto: Pavel Dolas

Turné Black Rituals, sdružující pět především blackmetalových kapel, pokračovalo na konci listopadu třemi koncerty u nás. Temnota rozprostřela svá křídla v Praze, Jaroměři a Ostravě.

Program musel být časově posunut: začátek patřil americkému thrash metalu

Celý program musel být vzhledem k aktuální situaci upraven tak, aby kapely stihly odehrát do 10 hodin. Tudíž vše vypuklo už po páté hodině odpolední, kdy to odpálili američtí thrasheři Almost Dead. Na úvod nasadili slušné tempo a v setlistu dominovalo jejich nové album Brutal Onslaught. Po necelé půlhodině jejich koncertu a následné přestavbě přišel na řadu první blackmetalový akt v podobě švýcarských Impalement. Ze všech kapel tohoto turné jsou sice služebně nejmladší, počínali si však jako zkušení mazáci a jejich vysokorychlostní black metal s hromujícímí vokály nenechal jediného fanouška chladným.

Diabolical tvrdí muziku v pomalejším tempu, Belphegor měli na pódiu mnoho rekvizit

Čas pro skandinávskou skvadru Diabolical nadešel v polovině programu. Začali kultovní skladbou We Are Diabolical a oproti předchozím dvěma kapelám lehce zpomalili tempo. V jejich setu převládalo dosud aktuální album Eclipse. Po odeznění posledních tónů se začalo připravovat pódium pro prvního headlinera, a sice Belphegor. Nechyběly obrácené kříže s Ježíšem, konstrukce ze sdrátovaných hovězích kostí, svíce, lebky a zapálené kadidlo, tak jak jsme u Belphegor zvyklí. Po tajemném intru se na pódiu zjevil frontman Helmuth a jeho družina, a pořádná řežba mohla začít. On sám se několikrát prošel v těsné blízkosti fanoušků, v jednu chvíli mimo kytary třímal v ruce i hořící lebku. Závěr jejich setu obstaral kontroverzní song Baphomet a tématická vypalovačka Gasmask Terror.

Satanistický rituál Batushky uzavřel celý line-up

Poslední rituál v režii druhého headlinera a opět s řadou tématických rekvizit na pódiu –  to byli polští Batushka. Za těžkopádného zvuku dvou osmistrunných kytar kázal frontman z tajemné knihy za oltářem, kolem kterého se skvěly dva bohaté svícny. Když chvílemi opadla kouřová clona na pódiu, naskytl se pohled i na zbytek sestavy, kterou tvořilo celkem šest členů zahalených v oděvech kněží. Klidné melodické pasáže střídaly ostré a rychlé kytarové riffy, až se muzikanti na konci toho všeho pomalu, jeden po druhém, odebrali z pódia. A to byla tečka za tímto nadupaným line-upem.

Ani současné podmínky neodradily fanoušky od toho, aby si užili koncert

I přes brzký start, nutnost ukončení produkce relativně brzy a zpřísněné podmínky pro vstup si našlo cestu na všechny tři koncerty mnoho fanoušků, kteří vytvořili kapelám dobrou atmosféru. Doufejme, že koncerty takového, i většího rozsahu pro nás brzy opět budou běžnou realitou.

Text: Mates Šimek, foto: Pavel Dolas