Basinfirefest vstal z mrtvých a láká na hvězdnou sestavu

kapela Saxon/foto: Petr Chán

Po dlouhých pěti letech získává opět svou pevnou pozici na tuzemské festivalové sezóně oblíbený Basinfirefest. Ve Spáleném Poříčí se ve druhé polovině června můžeme těšit na velmi zajímavou sestavu.

Saxon oslaví 45 let, vrací se k nám Sodom, konečně přijíždí i Frog Leap

Program festivalu je již téměř kompletní. Headlinerem letos nebude nikdo jiný než britská heavymetalová legenda Saxon. Ti byli jedním z hlavních tahounů nové vlny britského heavy metalu. Frontman Biff Biford a jeho družina letos slaví 45 let od založení a zrovna nedávno vydali své 24. album Carpe Diem. A s touto novinkou letos vyrážejí na turné, které k naší radosti zahrnuje i Českou republiku. Čtyři křížky má na krku také německá thrash metalová legenda Sodom. Formace vedená Tomem Angelripperem předvedla minulý rok v Ostravě monstrózní show, jejímž hlavním tématem byla kultovní deska Agent Orange – tento metalový tank k nám má nyní opět namířeno. K nim se přidávají jejich heavymetaloví krajané Grave Digger, kteří též jedou neustále naplno. Fanouškům přehrají mimo jiné své nové album Fields of Blood. Dalším velkým jménem je multiinstrumentalista Leo Moracchioli se svým projektem Frog Leap. Po zrušeném pražském koncertu nás tak čeká revanš v podobě koncertu nabitého metalovými coververzemi známých popových a tanečních skladeb.

Tajemné představení v podání Heilung, Epica představí nové album

O pořádnou porci zábavy se postarají i finští Steve ‚n‘ Seagulls. Ti prosluli též coververzemi známých songů, avšak oproti Frog Leap uvrhají metalové hitovky do folkového provedení. Představte si, že před vámi skupina „farmářů“ rozjede třeba Troopera od Iron Maiden – a jste doma. Další nevšední podívanou si mnozí slibujeme od mezinárodního souboru Heilung. Ti ve své tvorbě využívají velmi nevšední nástroje, např. lidské kosti, zvířecí rohy, zvony nebo dřevěné štíty, to všechno za doprovodu rituální hudby. Fanoušky symphonic metalu téměř jistě potěší i účast holandské Epicy. Formace kolem pohledné zpěvačky Simone Simmons přijede s novým albem Omega, které je nabité velmi rozmanitými a složitými skladbami, a sama kapela ho pokládá za svoje dosud nejpovedenější. Neobvyklou show předvedou Van Canto, kteří takřka „a cappella“, pouze za pomoci mikrofonů a bicích, přehrají vedle své tvorby i několik coververzí známých metalových skladeb.

Návrat Blind Guardian a metalcoreové female-fronted dvojice kapel Infected Rain a Jinjer

Powermetaloví nestoři Blind Guardian se k nám po dlouhé době také vrací. Aktivní jsou již přes 35 let a vedle svých krajanů Helloween mají lví podíl na současné podobě power metalu. Progresivní metal bude zastoupen americkými virtuózy Symphony X, v jejichž tvorbě je slyšet silný vliv jejich žánrových kolegů Dream Theater. Fanoušci nu-metalu a core se mohou těšit na dvojici female-fronted kapel – na moldavské ikony Infected Rain s jejich novým albem Ecdysis a na ukrajinskou skvadru Jinjer, kteří se též chystají představit fanouškům novou tvorbu. Velkou část mladší generace potěší deathcoreoví Suicide Silence nebo němečtí post-hardcoristé Annisokay. Směsici mathcoru, experimentálního rocku a post-hardcoru hrají britští Rolo Tomassi. Hardcore s příměsí rapu a saxofonu v režii Dog Eat Dog vás vrátí do divokých devadesátek. Horror-punkovou atmosféru nastolí Wednesday 13, dlouholetý frontman amerických Murderdolls.

Extrémní metal bude mít své pevné zastoupení – přijedou Rotting Christ, Moonspell a další

Do line-upu výrazně promluví i ostřejší metalové žánry. Řečtí mágové Rotting Christ se k nám vrátí po necelém roce, kdy zahráli v jaroměřském Nároďáku. Jejich rituální atmosférický black metal je schopen stáhnout mračna a způsobit pořádnou bouři, tak jak bylo vidno při jejich posledním koncertě na Brutal Assault. Temnou atmosféru nad festivalovým areálem ponechají i portugalští gotici Moonspell, jejichž set bude postaven především na jejich nové desce Hermitage. K nim se přidá deathmetalové trio Vltimas, jež sice existuje teprve sedmým rokem, ovšem všichni tři členové jsou zkušení muzikanti, kteří řadu let působili v jiných věhlasných kapelách. Odkaz legendárních Death a především kytaristy Chucka Schuldinera ponese uskupení Death to All, složené z bývalých členů Death. Z Německa dorazí Obscura, známá svým vytříbeným a hudebně velmi náročným technickým death metalem. Do sestavy se dále přidává ostravský crust’n‘rollový válec Malignant Tumour. Tito borci mají za sebou více než 30 let existence a stovky koncertu v zahraničí.

Těšit se můžeme na gotické XIII. Století, Gutalax své fanoušky rádi roztancují

Představitelé gotického rocku, kteří jsou ve všech směrech unikátní a jejichž tvorba pojednává mj. o tajemných hradech, vlkodlacích a dalších bájných postavách – to je legendární XIII. Století. V českých vodách zůstaneme i nadále, těšit se totiž můžeme i na energické vystoupení oblíbených Cocotte Minute. Ti se v nové tvorbě sice odklánějí od svých nu-metalových kořenů, stále si však získávají řadu příznivců díky svému hudebnímu nadhledu a atmosféře během jejich živých koncertů. Slovenská rocková legenda Tublatanka dá vzpomenout na svá nejlepší léta, kdy díky skladbám jako Pravda víťazí, Dnes nebo Skúsime to cez vesmír byli v popředí tehdejší tuzemské scény. Fanoušky pořádně roztancují Gutalax – při jejichž koncertu buďte opatrní na létající toaletní papíry, záchodové štětky a nejspíš i řadu dalších neobvyklých předmětů. O legraci a velkou divočinu rozhodně nebude nouze ani při koncertu kontroverzní partičky Hentai Corporation. Mladá nadějná metalcoreová formace Stellaris s nespoutanou Nicol Hofmanovou v čele dokončila práce na svém debutovém albu a těší se, až ho fanoušci uslyší naživo během jejich setu. Posledním dosud oznámeným interpretem je crossoverová formace Gaia Mesiah, kteří se ve svém řízném rocku vymezují proti mainstreamu.

Vstupenky jsou stále k dispozici, další kapely ještě přibydou

Vstupenky za aktuální cenu 1 800 Kč jsou dostupné na stránkách festivalu, pro mladší věkovou kategorii 13-17 let je cena poloviční. Seznam kapel je letos velmi pestrý a žánrově rozmanitý, vše se navíc vrací do starého známého prostředí tam, kde jste na Basinfirefest byli doposud zvyklí. A pozor – seznam kapel ještě není úplně kompletní!

Text: Mates Šimek, titulní foto: kapela Saxon/foto: Petr Chán