Prague Rocks: nejvíce táhnou Metallica a Five Finger Death Punch

James Hetfield, Metallica / foto: Miloš Milošfoto Hlaváček

Prague Rocks je jednodenním festivalem přinášejícím velká jména světového rocku a metalu. Letos je obsazení rovněž zajímavé a silné – v rámci akce vystoupí Metallica, Five Finger Death Punch, Steel Panther a Red Fang.

22. června se pražské Letiště Letňany stane dějištěm další velké koncertní události. Fanoušci Metalliky se po pár letech mohou znovu těšit na své oblíbence. Jedna z nejslavnějších světových metalových kapel přijíždí do Česka, aby udávala tón výjimečnému festivalu – a nadchla tisíce příznivců. Kapela hraje už více než čtyřicet let – a přesto, nebo právě proto nabízí i v současné době koncertní show, kterou by měl aspoň jednou za život zažít každý příznivec rockové a metalové muziky.

Dalším silným jménem v line-upu jsou Five Finger Death Punch. V posledních letech jejich popularita velmi stoupla a jsou považováni za jednu z nejvýraznějších současných kapel v oblasti moderního pojetí metalu. Kapela, jíž vévodí výrazný hlas Ivana Moodyho, má i u nás spoustu příznivců, kteří jí bez debat vytvoří pořádný kotel. Nejnovější deska F8 pochází z roku 2020, na letošek je připravován její nástupce AfterLife, který ale vyjde až 19. srpna. Venku je však singl IOU, který nám dává odhadnout, jaká nová deska bude.

Úplně z jiného soudku jsou Steel Panther. Tato kapela se hlásí k parodování glam rocku a střílí si ze všeho, co je pro tento styl typické. Pokud máte rádi osmdesátkovou muziku, ale také si umíte udělat legraci sami ze sebe i z kapely před vámi, bude jejich vystoupení něco pro vás. Ale jejich muzika nejsou jen srandičky a blázniviny: mohou se pochlubit například vystupováním na hlavním pódiu na Download Festivalu ve Velké Británii, které ve stejném line-upu rozehřály také party jako Aerosmith či Alter Bridge.

Red Fang jsou americká rocková kapela. Za sebou mají například vystupování na Mayhem Festivalu, jehož line-up zahrnul jména jako Megadeth, Disturbed a Godsmack, na turné se vydali s Opeth a In Flames. Bez zajímavosti není také fakt, že v roce 2016 to dotáhli i na německý Wacken Open Air, který má pověst kultovního metalového festivalu. Nejnovější album se jmenuje Arrow a vyšlo v roce 2021 – dá se čekat, že uslyšíme i něco z něj.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Miloš Milošfoto Hlaváček, videa: YouTube.com