Masters of Rock, den třetí: Judas Priest byli vrcholem celého festivalu

Judas Priest/foto: Honza Švanda

Festival se v sobotu přehoupl do své druhé poloviny. Nadupaný program čítal řadu hvězd v čele s britskou heavymetalovou legendou Judas Priest.

Nervosa se postarala o pořádně ostrý úvod, Death Angel stále jedou na plný plyn

Už po otevření areálu v jedenáct hodin se začal prostor před pódiem mohutně zaplňovat, jelikož mnozí fanoušci chtěli mít dobrá místa na vrchol festivalu. Program odstartoval půl hodiny poté, když se na pódiu připravil ryze ženský thrashový kvartet Nervosa z Brazílie. Holky opět předvedly ráznou a nekompromisní thrashmetalovou jízdu podpořenou svým novým albem Perpetual Chaos.
Následně nastal obrat o sto osmdesát stupňů – na řadě byli totiž norští srandisté Trollfest. Ti přišli na pódium v kostýmech růžových plameňáků, což bylo tématické vzhledem k jejich nové desce Flamingo Overlord. Už tímto fanoušky velmi pobavili, navíc se ke „slovu“ dostali první crowdsurfeři, a o to byla show kapely veselejší.
Melodickým a zpěvným power metalem bavili fanoušky švédští Civil War, v jejichž sestavě se prostřídalo několik bývalých členů jejich krajanů Sabaton. Také tito borci přijeli do Vizovic s novou tvorbou – s albem Invaders. Servítky si rozhodně nebrala americká thrashmetalová legenda Death Angel. Jelo se téměř bez přerušení od jedné skladby ke druhé a skupina ukázala, že i po více než čtyřiceti letech od vzniku stále pálí ostrými.

Frontman Axxis bavil fanoušky, koncert Alestorm byla jedna velká párty

Výrazné zvolnění pak nastalo při setu rovněž amerických stoner/sludge metalových High On Fire, kteří se bohužel zpočátku potýkali s technickými problémy. Němečtí powermetaloví oblíbenci Axxis následně potvrdili, že jejich koncert je vždy zárukou kvalitní zábavy. Zpěvák Bernhard Weis se opět snažil s pomocí papíru mluvit česky, což vedlo k řadě vtipných momentů. Pestrý setlist kapela zakončila titulní skladbou své první desky, tedy Kingdom of the Night.
V jeden obří mejdan se poté proměnil koncert skotských pirátů Alestorm. Mimo obří nafukovací kachničky na pódiu létalo mezi fanoušky mnoho podobných exemplářů včetně nafukovacích kruhů či míčů, plné ruce práce pak měli příslušníci ochranky se sundáváním „surfařů“, kteří o sobě dávali vědět opravdu ve velkém, na dobré náladě přidával typický humor frontmana Chrise Bowese. Fanoušci se dočkali nové tvorby z alba Seventh Rum of a Seventh Rum i skladeb nezbytných, jako například Keelhauled, Fucked with an Anchor nebo Drink.
Příjemný hardrockový set odehráli Švýcaři Gotthard, frontman Nic Maeder připomněl desáté výročí svého působení v kapele a poděkoval fanouškům za podporu. Vedle klasik jako Feel What I Feel nebo Anytime, Anywhere zařadila kapela do setu i dvě coververze.

Rob Halford odzpíval koncert v parádní formě, setlist byl nabitý největší hity

To, na co naprostá většina fanoušků čekala především, bylo tu. Téměř hodinová přestavba pódia pro Judas Priest ustala, když se za spuštění intra začala ke stropu zvedat obří konstrukce ve tvaru symbolu kapely a na pódium přišel „metalový bůh“ Rob Halford. I vzhledem ke svému věku odzpíval koncert v parádní formě a chvílemi bylo až neuvěřitelné, jak vysoko dokáže svůj vokál stále vytáhnout. Setlist byl nabitý těmi největšími klasikami jako Painkiller, You’ve Got Another Thing Coming, Turbo Lover nebo Electric Eye. V zadní části pódia běžela LED projekce, často s motivy aktuálně hrané skladby, například při Turbo Lover se naskytly pohledy na pořádně nadupané stroje. Při závěrečné trojkombinaci skladeb Hell Bent for Leather, Breaking the Law a Living After Midnight koncert gradoval, druhou jmenovanou odzpíval Rob z motocyklu, na kterém přijel na pódium, na pódiu se také objevil obří nafukovací býk. Při skladbě Victim of Changes se na LED stěně krátce objevil kytarista Glenn Tipton, který bohužel ze zdravotních důvodů v současnosti není schopen plného nasazení. Judas Priest pálili do fanoušků jednou skvělou skladbu za druhou, bez dlouhých proslovů, a zaslouženě potvrdili svou roli dosud největší metalové hvězdy, kterou festival Masters of Rock pamatuje.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda