Magmafest: areál naplněný po okraj

Alkehol/foto: Honza Švanda

V polovině srpna jsme navštívili Magmafest, který do svého setlistu soustřeďuje českou festivalovou klasiku plus pár kapel, které jsou něčím jiné či zajímavé. Letos tomu bylo podobně, a přece organizačně trochu jinak.

Dvoudenní desátý ročník

Desátý ročník Magmafestu byl trochu neobvyklý. Letos se oproti tradici nekonal jarní termín festivalu v Písku, naproti tomu srpnová Jihlava byla dvoudenní, v pátek i v sobotu. Po oba dny se areál jihlavského letního kina zaplnil až po okraj, ba přímo přetékal. Vzhledem k množství návštěvníků se občas tvořily menší fronty u stánků s občerstvením, ale vše se dalo zvládnout.

Kreyson má v sestavě mladé muzikanty

Festival začal v pátek ve čtyři hodiny odpoledne, kdy už bylo pod pódiem velmi slušně plno. Odstartovalo ho vystoupení pankáčů E!E, následoval Törr, který zahrál svůj klasický koncertní repertoár. Po něm už jsme mohli sledovat vystoupení Kreysonu. Láďa Křížek má dnes v kapele mladé muzikanty, sám se ukázal v dobré formě a setlist složili převážně z písní z desky Zlatej chlapec.

Alkehol: celý areál se přemístil do hlediště

Kapela Törr si po svém vystoupení odpočinula, personálně se posílila a transformovala v uskupení Alkehol. Na jejich vystoupení přišlo opravdu velmi mnoho lidí, takřka celý areál se přemístil do hlediště. Svůj obvyklý, fanoušky dobře přijatý set odehrály další festivalové klasiky Harlej a Walda Gang. Program končil v jednu hodinu v noci, hned vedle areálu mohli návštěvníci zalézt do stanů.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda