25. ročník Brutal Assaultu proběhl v plné festivalové síle

Fans Brutal Assault/foto: Veronika Špundová

25. ročník Brutal Assaultu proběhl v plné festivalové síle

Dva roky odkládaných oslav čtvrtstoletí se dočkal kultovní festival Brutal Assault. Line-up nabitý velkou řadou metalových legend i novějších želízek v ohni přilákal téměř dvacet tisíc fanoušků z nejrůznějších koutů světa.

Víc než sto padesát kapel

Na dvou hlavních pódiích, které nesly název Sea Shepherd Stage a Jägermeister Stage, a dvou menších, tedy Obscure Stage a nově přesunuté Octagon Stage, se během pěti dní vystřídalo na sto padesát kapel, jejichž žánrové rozpětí bylo tradičně velice široké. Festivalový areál uspořádaný uprostřed josefovské pevnosti z konce 18. století mimoto nabízel pestrý výběr jídla a pití, mnozí uvítali louku s chill-out zónou nebo možnost odpočinout si od hudební produkce v barech zprovozněných v pevnostních chodbách.

Vykovat vlastní ornament, vidět Lemmyho vitráž nebo postapokalyptickou vesničku

Počasí celkem přálo, přes den bylo většinou polojasno, prašné cesty v areálu pravidelně projížděli hasiči, což rozhodně přišlo vhod. Prach potom smyl sobotní večerní déšť, který naštěstí nebyl moc vydatný. Program si mnozí přítomní zpestřili při třetím vchodu na Bastionu 10, kde byla k vidění postapokalyptická „vesnička“ s tématicky oděnými aktéry, kteří pravidelně v průvodu procházeli festivalovým areálem, čímž bavili mnohé návštěvníky. Proběhla i soutěž v pojídání těch nejpálivějších chilli papriček, byla zde i možnost zkusit si vykovat vlastní ornament nebo si projít galerii krásných obrazů. Mnozí si kladli za povinnost i návštěvu skleněné vitráže Lemmyho Kilmistera.

Prvním headlinerem byli Avatar

Pro nedočkavé byla připravena pondělní warm-up party o pěti kapelách v nedalekém Nároďáku. Úterní program odstartovala ve 14:15 na hlavním pódiu japonská metalcoreová mašina Sable Hills. Během prvního dne festivalu mohli fanoušci vidět ještě např. americký deathmetalový válec Devourment, thrashovou legendu Vio-lence, divokou a energickou show švédských Avatar nebo jejich deathové krajany At the Gates.
Na Brutal Asaaultu jsme samozřejmě zůstali až do konce, což vám slovem i obrazem přiblížíme v dalších dílech našeho vyprávění.

Text: Mates Šimek, foto: Veronika Špundová