Rock Castle, den první: legendární Eric Martin a energická show Kissin‘ Dynamite

Hannes Braun, Kissin‘ Dynamite/foto: Honza Švanda

Další ročník má za sebou třídenní rockový a metalový festival Rock Castle, který do Moravského Krumlova opět přilákal několik tisíc příznivců. Fanoušci a kapely se však potýkali s nepřízní počasí.

Eric Martin hrál hity Mr. Big, počasí způsobilo pouze malé zpoždění

Festival zahájila ve čtvrtek krátce po třetí rodině ryze ženská formace Loretta, fanoušky poté bavila i rocková formace Doctor P.P., která rozhodně nešetřila humorem sobě vlastním. Pořádně živo bylo při setu alternative rockových April Art, kteří byli oděni do červené barvy a fanouškům naservírovali několik songů z nové desky Pokerface.
Nemilá událost zarazila koncert crossoverové formace Slope, z důvodu blížící se bouře se totiž pořadatelé z Pragokoncertu rozhodli evakuovat celý areál. Po necelé hodině se však počasí zklidnilo a veškerý program mohl pokračovat pouze s hodinovým zpožděním. Dalším na řadě byl Eric Martin, dlouholetý frontman rockové legendy Mr. Big. Ten postavil setlist na tom nejlepším ze své tvorby, v repertoáru nechyběly notoricky známé skladby jako To Be With You, Wild World nebo Just Take My Heart, přičemž si vystačil pouze se dvěma kytarami.

Po dvou letech se k nám vrátili Týr, Kissin‘ Dynamite přijeli s novou tvorbou

Kissin‘ Dynamite nabili fanoušky pořádnou dávkou pozitivní energie, především frontman Hannes Braun neustále vybízel fanoušky k vokální spolupráci. Při songu I Will Be King opět na pódiu nechyběl královský trůn, kapela též zahrála trojici skladeb z jejich nové desky Not the End of the Road. Hannes prozradil, že kapela se rozhodla takto pojmenovat nové album díky tomu, že věřili, že ani dobře známé události posledních dvou a půl let nemohou zastavit metal.
Velké oživení přinesl také Peter Tägtren se svým projektem PAIN. Repertoár nabitý chytlavými zpěvnými a skočnými skladbami pořádně rozhýbal fanoušky, vešel se do něj i nový singl Party In My Head, koncert zakončila hitovka Shut Your Mouth. Poslední kapelou prvního dne festivalu byli folkmetaloví Týr z Faerských ostrovů. Sestava kolem dlouholetého frontmana Heriho Joensena hrála především starší tvorbu z první dekády své existence, zejména z alba By the Light of the Northern Star. Závěr koncertu pak patřil jejich největšímu hitu Hold the Heathen Hammer High.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda