Sonata Arctica na podzim u nás: Sejít se při odpojené šňůře znovu naživo

Sonata Arctica, Tony Kakko/foto: Honza Švanda
Finská kapela Sonata Arctica k nám přijíždí již za týden v rámci svého turné Acoustic Adventures MMXXII. Vybrala si k tomu speciální místo. Tentokrát se nejedná o Prahu ani o některou z jejích koncertních zastávek z minulých let jako Zlín či Plzeň – kapela zahraje ve městě s ocelovým srdcem.

Netradičně v Ostravě

Akustické vystoupení Sonaty Arktiky jsme u nás déle neviděli – to předchozí se datuje ještě do léta Páně předcovidového, 2019. Za lockdownu potěšili sympatičtí Finové své fanoušky po celém světě online koncertem. Nyní ale nastal čas sejít se při odpojené šňůře znovu naživo – Sonata Arctica u nás zahraje 26. listopadu v Ostravě v klubu Garage.

Dlouhá tradice unplugged vystoupení

Akustický koncertní program má v historii Sonaty Arktiky vlastně dlouhou tradici. Dávno tomu, co jsme zbožně koukali na záznam koncertu Sonaty Arktiky z Oulu, kde hořel ohníček přímo na pódiu, kluci s pekelně rychlými prsty vzali najednou do rukou španělky, bubeník Tommy Portimo cajón, a frontman Tony Kakko, tehdy ještě s dlouhými tmavými vlasy, přednášel příběh mladičké svobodné matky Mary Lou. Někdejší zbožné přání českých fanoušků se opět stává skutečností: Sonata Arctica pokračuje ve svém turné Acoustic Adventures MMXXII až k nám.

Speciální klub s unikátní výzdobou

Ostravský klub Garage je speciální hned z několika důvodů. Je situován v městské části Martinov, dál od rušného centra, a má unikátně vyzdobený interiér, ve kterém se mimo jiné natáčely i některé záběry do filmu Muzzikanti. Kdo neviděl zblízka tamější růžový cabriolet v restauraci, jako by nebyl (zdravíme Elvise tam nahoru). Rokenrolová atmosféra se tak spojí s finskou muzikou, která už dávno není „jen metal“, ale bere si i to nejlepší z jemnějších tónů.

Přijďte si poslechnout: „Akustická dobrodružství“ začínají

Jak mnozí vědí, hned vedle klubu se nachází hotel s neméně unikátně vyzdobenými pokoji – ať již hudebně, či ve stylu Harley-Davidson. Nyní už volnou kapacitu nemá, ale pokud se vydáte na koncert, jinde v Ostravě ubytování stále seženete. Stejně jako lístky, které jsou stále k dispozici na webu pořádající agentury Pragokoncert či v předprodejích Ticketmaster a Ticketportal. Přijďte si tedy poslechnout, které písně tentokrát Sonata Arctica vybrala do setlistu k unplugged úpravě. „Akustická dobrodružství“ začínají.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda