Blíží se zlínský adventní večer pod metalovou taktovkou Eluveitie a Amorphis

Eluveitie, Chrigel Glanzmann/foto: Honza Švanda
Čtyřlístek velkých metalových jmen ve složení Eluveitie, Amorphis, Dark Tranquility a Nailed to Obscurity v současné době křižuje Evropu. Již tuto neděli 11. prosince se zastaví také u nás ve zlínské Hale Datart.

Koncert Eluveitie na Metalfestu zkrátil déšť, to tentokrát nehrozí

Již třetí víkend po sobě se ve Zlíně sejdou početné zástupy metalových fanoušků při velkém koncertě. Po MTV Headbangers Ball a Zimním Masters of Rock se zde fanoušci mohou těšit na švýcarské folkmetalové bardy Eluveitie. Devítičlenná formace kolem frontmana a mozku kapely Chrigella Glanzmanna se k nám letos podívá podruhé. Prim v jejich setlistu bude hrát dosud nejnovější deska Ategnatos, kterou mnozí považují po hudební stránce za nejtvrdší a nejagresivněji znějící kapelní materiál. Oproti tomu zde však zajisté budou rezonovat i melodičtější skladby s příjemným vokálem rusovlásky Fabienne Erni. Novou tváří v kapele je niněristka Annie Riediger, pro kterou to bude jeden z prvních koncertů na velkých pódiích. A ti z vás, kteří se letos potkali s Eluveitie na Metalfestu, se protentokrát aspoň nemusí bát toho, že by koncert kapely předčasně ukončil přívalový déšť.

Amorphis posouvají hranice hudební rozmanitosti; druhý koncert u nás i pro Dark Tranquility

Podruhé letos u nás přivítáme též finské náladotvůrce Amorphis. Už ve Vizovicích nás tato šestičlenná skvadra přesvědčila o takřka nekonečné rozmanitosti své tvorby, ve které pokračují i na letošním albu Halo. Mistrné střídání groove pasáží s pestrými kytarovými a klávesovými sóly v kombinaci s ostrým growlingem i příjemných vokálem charismatického zpěváka Tomiho Joutsena vytváří opravdu velký prostor pro muzikální virtuozitu. Vedle nové tvorby však Amorphis nezapomínají na své death/doomové začátky.
Třetí kapelou tohoto turné jsou melodic deathmetaloví Švédové Dark Tranquility. Poté, co se letos na jaře konečně rozjeli na turné s aktuálním albem Moment, kdy jim sekundovali Ensiferum v roli druhého headlinera, vrací se kapela na evropská pódia opět s hvězdným doprovodem. Svým melodičtějším pojetím death metalu formovali Dark Tranquility počátkem 90. let podobu tohoto žánru, a jen málokterý metalista by je při poslechu nepoznal na první dobrou. A pokud by vám v sestavě přišel někdo povědomý, je vaše domněnka na správném místě – post sólového kytaristy drží Christopher Amott, bratr Michaela Amotta z Arch Enemy.

Na začátku všeho dění budou death/doomoví Nailed to Obscurity

Tím, kdo odstartuje tento nabitý metalový večírek, bude německá melodic death/doom metalová pětice Nailed to Obscurity. Služebně patří mezi nejmladší ze všech čtyř aktérů a jejich melancholické a temné pojetí death metalu bude ideálním rozjezdem. Nailed to Obscurity hrají v současné době především materiál z alba Black Frost z roku 2019, letos jsme se však od těchto borců dočkali i dvojice nových singlů.

Vstupenky stále k dispozici, možnost krásného zakončení týdne

Vstupenky na tuto čtyřnásobnou metalovou veselici jsou stále v dostatečném množství k dispozici v síti Ticketportal. Sestava je velice nabitá a potěší zejména příznivce ostřejších metalových žánrů, prakticky zde není slabého článku. I když termín koncertu vychází na nedělní večer, kdy se mnozí psychicky připravují na náročné pracovní pondělí, proč si tento den nezpříjemnit krásným koncertem?

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com