Mikulášská grindovačka v Uherském Hradišti: metal s fujarou i vystoupení ČAD

ČAD/foto: Dagmar Štěně Ježová
Na začátku prosince proběhla v Uherském Hradišti v Klubu Mír akce s neobvyklým názvem Mikulášská grindovačka. Akce věnovaná tvrdším odnožím metalu zaznamenala některé velmi zajímavé momenty.

V Hradišti na Míru

Jednalo se o druhý ročník téhle povedené akce pořádané agenturou Metal Feast Agency, kterou o předchozím ročníku (2019) vyšperkovali svou účastí například Gutalax nebo kapela Insistent. Bohužel kvůli covidovému období následovala tříletá pauza, ale o to víc si návštěvníci užili tuhle akci, což bylo poznat už jen na hojné účasti. Klub s kapacitou okolo čtyři sta lidí se podařilo naplnit. Ostatně, klub: „v Hradišti na Míru“ to působí útulně i přesto, jaký „masakr“ se tu onoho dne hrál. Bar s milou obsluhou, širokým výběrem alka i nealka, nechyběl ani velký stůl s merchem všech kapel, které toho večera hrály.

Metal s netradičními nástroji

Celou akci pěkně odpálila už v půl páté domácí kapela Bolest bude větší. Předvedli úžasné vystoupení, čímž naladili všechny v klubu na pěknou párty. Následovala je kapela Anime Torment z Litoměřic, kapela žánru death-violence. Ti také nenechali fanoušky tvrdších metalových odnoží v klidu. Ve večírku pokračovala trash metalová kapela Refore s mladým osazenstvem. Zpěvák, kterému je pouhých jednadvacet let, předvedl neskutečný výkon. Následovali je Catastrofy, kde kromě klasických metalových nástrojů zazněla i foukací harmonika nebo fujara. Těmito netradičními nástroji poslala tahle slovenská pětice mezi fanoušky neskutečnou energii.

ČAD: od mládí až do dnešních dnů

Největším lákadlem ale byla kapela ČAD ze Slovenska, přesněji z města Svätý Jur. Nechyběly jejich nejznámější písničky jako třeba Ľudia Smrdia, Zabi ma a nebo Bastard. Kapela vznikla už v roce 1994, kdy bylo jejím členům okolo 15 let. Nevzdali to a hrají až dosud, a my jsme mohli být součástí jejich dalšího povedeného koncertu.

Jako by se tudy prohnalo tornádo

Na akci nás dále potěšili polští goregrindoví Squash Bowels. Kapela vznikla v roce 1994 ve městě Bialystok, a hned téhož roku vydali své první demo album Fürgott. Jejich první studiové album Tnyribal bylo vydáno českým vydavatelstvím Obscene Productions v roce 1999. Předposlední kapelou byla pražská banda Jig-Ai. Tahle tříčlenná partička nás nenechala v klidu i přesto, že jsme tou dobou měli v nohou již necelých šest hodin stání. Tito kluci začali spolu hrát na přelomu roku 2004-2005 a mají na kontě čtyři studiová alba. Akci zakončila kapela Bowel Fuck, tříčlenný grindcore z Prahy. I ti potvrdili, že česká grindcore scéna je jedna z nejlepších. Z celé této akce jsem měla pocit, jako by se tudy prohnalo tornádo a vyhodilo mě ven uspokojenou tím nejlepším hudebním výkonem. A kapela Bowel Fuck tomu celému dala pěknou, příjemnou tečku.

Díky!

Klub Mír onoho večera přivítal návštěvníky snad všech generací, od puberťáků až po starší věrné fanoušky metalu. Všechny kapely byly velmi dobře nazvučeny, i přesto, že se jedná o malý klub. Díky tomu jsme si mohli hudbu užít naplno. Děkujeme všem zúčastněným kapelám i pořádající agentuře Metal Feast Agency a budeme se těšit na další ročník, který snad už proběhne skutečně za rok, a ne opět až za další tři roky.

Text a foto: Dagmar Štěně Ježová