Cannibal Corpse s Dark Funeral rozpoutají v Praze peklo

George „Corpsegrinder“ Fisher, Cannibal Corpse/foto: Veronika Špundová

Spojení dvou legend extrémního metalu pocítí fanoušci již brzy v pražské Hale 13. Do Česka totiž přijedu američtí deathoví řezníci Cannibal Corpse s blackmetalovými nestory Dark Funeral. Tento extrémní metalový večírek nás čeká v sobotu 25. března v pražské Hale 13.

Plány na společné turné nejspíš vznikly už na loňském „Brutalu“

Už když na loňském Brutal Assaultu pařil George „Corpsegrinder“ Fisher coby frontman Cannibal Corpse pod pódiem během koncertu Dark Funeral, bylo trochu znát, že něco visí ve vzduchu. A taky že ano: brzy poté oznámily tyto dvě party společné evropské turné. První jmenovaní patří mezi první deathmetalové veličiny, které se koncem osmdesátých let nesmazatelně zapsaly do podvědomí široké metalové komunity. Mnozí nezasvěcení tehdy byli a stále jsou zhrozeni nad morbiditou textů a obalů prvních studiových alb. Tentokrát k nám Cannibal Corpse zavítají v rámci turné k dosud poslední desce Violence Unimagined – a opět to bude pořádně nadupaná technická deathmetalová řežba, jak jsme u těchto borců zvyklí.

Dark Funeral patří mezi hlavní představitele druhé vlny black metalu

Také švédští Dark Funeral pořádně nahlas a dlouze promluvili do podoby a formování svého žánru. Patří do tzv. druhé blackmetalové vlny po boku veličin jako Darkthrone, Burzum, Gorgoroth nebo Satyricon. Vznikli v roce 1993 ve Stockholmu, když se kytaristé pod pseudonymy Lord Ahriman a Blackmoon rozhodli dát průchod svým satanistickým ideám, z čehož pramenilo první studiové album The Secret of the Black Arts, na kterém se podílel též Peter Tägtren. Dosud poslední vydanou deskou je pak loňská sedmá řadovka s názvem We Are the Apocalypse.

„Zahřívací kolo“ proběhne s formacemi Ingested a Stormruler

Doprovod těchto dvou velikánů budou tvořit britští brutální deathmetalisté Ingested a sestavu doplní američtí blackmetaloví melodici Stormruler. První jmenovaní nejsou fanouškům death metalu žádnou neznámou, pravidelně u nás koncertují. Zejména během posledních pěti let, kdy Ingested nahráli čtveřici studiových alb včetně loňské novinky Ashes Lie Still, vidíme u těchto Britů obrovský zápal pro nahrávání a koncertování, což je pro naše ušní bubínky jedině dobře. To Stormruler vznikli teprve v roce 2019, kapela se ovšem rychle rozkoukala a taktéž bude připravená s novou tvorbou ze svého čerstvého, řadově druhého počinu s názvem Sacred Rites & Black Magic. Právě oni budou s největší pravděpodobností úvodními aktéry celého večera.

Koncert byl přesunut do větších prostor, vstupenky dál rychle mizí

Do Haly 13 byla tato akce přesunuta z původně zamýšleného Paláce Akropolis díky enormnímu zájmu o vstupenky. Lístky jsou stále k dispozici na stránkách pořadatelů Obscure Promotion, ovšem akce se kvapem blíží a moc lupenů již nezbývá.

Text: Mates Šimek, foto: Veronika Špundová, video: YouTube.com