Folkmetalová skvadra v čele s Týr oznamuje evropské turné

Týr

Pokud to situace dovolí, čeká nás v půlce září srdeční záležitost pro všechny fanoušky folk metalu. Do Prahy se chystají věhlasní Týr z Faerských ostrovů, jejich doprovodem budou Arkona, Varmia, Dalriada a posledním do party budou Varang Nord.

Tvorba Týr pojednává o historii vikingských bojovníků

Týr, pojmenování po jednom z bohů války, patří mezi nejznámější folk metalové kapely. Jejich tvorbu zdobí texty vyprávějící všemožné příběhy vikingských válečníků – o jejich válečných taženích, mytologii a historii. Každého o tom přesvědčí už názvy jednotlivých alb – debut How Far to Asgaard z roku 2002 nebo o rok mladší Eric the Red, pojednávající o vikingském dobyvateli Eriku Rudém. Co se sestavy týče, mimo frontmana Heriho Joensena a basisty Gunnara Thomsena zde došlo k velkému počtu obměn, tito dva jsou však po celou dobu existence kapely jejími základním pilířem. V rámci turné k loňské novince Hel se u nás Týr zastavili minulý rok v dubnu. Letos 16. září u nás tento folk metalový spolek pravděpodobně přivítáme v MeetFactory v Praze.

Po úspěšném koncertě ke konci minulého roku se k nám vrátí Arkona

Neméně známá je ruská folkmetalová stálice Arkona. Jejich koncerty vždy dokážou pořádně rozpohybovat přihlížející davy. Jejich tvorba opěvující pohanské a slovanské příběhy i legendy, to vše v metalovém hávu, k tomu přímo vybízí. V instrumentálním arzenálu nechybí nástroje pro tento žánr typické – flétna, balalajka, dudy, různé píšťaly nebo šamanský buben. Ten si bere do parády zpěvačka Maria Arkhipova, které většina z nás neřekne jinak než Máša. Pětičlenná sestava doznala značných obměn, Máša je však s kapelou spjata od úplných začátků. Kdo prošvihl listopadový koncert Arkony, kdy se u nás představila po boku nizozemských Delain, bude mít pravděpodobně možnost své zaváhání začátkem podzimu napravit.

Mladá polská folkmetalová krev Varmia a stálice Dalriada

Od naších polských sousedů se do této sestavy přidává black/folková Varmia. Tito čtyři sympaťáci spojili své síly teprve v roce 2016, stihli však dosud vydat už dvě alba s názvy Z mar twych a W ciele nie. Jejich pojetí metalové muziky tématicky doplňují neobvyklé nástroje jako didgeridoo, duté rohy nebo harfy. S maďarskou Dalriadou budeme mít též tu čest. Pravidelně u nás vystupují na velkých festivalech a nejsou pro nás tedy žádnou neznámou. Z celé této pětice kapel jsou tou nejpočetnější – vedle pohledné frontmanky Laury Binder se na pódiu formuje dalších 6 muzikantů. Jejich bohatá diskografie čítá 10 studiových alb od roku 2003 (vznikli o pět let dříve) a vzhledem ke krátkým časovými intervalům mezi jednotlivými alby už nepochybně spřádají plány na nějaký ten nový materiál.

Varang Nord změnili název, svému pojetí metalu však zůstali věrní

Varang Nord z Lotyšska se pustili do folk metalu s vikingskou tématikou již v roce 2004, pod současným názvem však existují teprve šestým rokem. V Praze nám představí svůj set poskládaný z obou studiových alb Master of the Forest a Call of Battle. Budou to s velkou pravděpodobností právě oni, kdo tento folk metalu zaslíbený večer zahájí.

Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketmaster za zaváděcí cenu 690,- Kč. Doufejme, že v tomto období bude současná situace o něco klidnější a bude nám umožněno si opět užívat koncerty našich oblíbených interpretů.

Text: Mates Šimek, foto: facebookový profil kapely Týr