Progres 2 slaví 55 let, výroční koncert v Brně byl vyprodaný

Progres 2/foto: Honza Švanda

Některé hudební kapely zrají jako víno. K takovým patří i brněnská skupina Progres 2, která nyní jede republikou turné k 55 letům svého působení na hudební scéně.

Fanoušci naplnili Semilasso

My jsme navštívili březnový koncert v Brně. Již při příchodu ke Kulturnímu centru Semilasso bylo jasné, že bude plný dům, a na koncert vyrazili převážně starší milovníci rockové muziky. Po otevření sálu se začal prostor rychle plnit a při začátku koncertu už nebylo pod pódiem k hnutí. Bylo znát, že Progres má ve své domovině širokou základnu fanoušků. Kapela zahrála svým věrným celkem 25 songů, fanoušci se dočkali i několika písní v akustické podobě. Akusticky zazněly Vracím se k tobě, Osud a Argonaut.

Bez hosta, který onemocněl

Ve zpěvu se během koncertu v sólových partech střídali kytarista Pavel Váně, klávesák Roman Dragoun i bubeník Zdeněk Kluka. Za zesnulého basáka kapely Pavla Pelce válel na basu Dalibor Dunovský, který v kapele hostuje už delší dobu. Pátým do party byl se svými kytarovými sóly Miloš Morávek. V průběhu koncertu omluvil Pavel Váně neúčast očekávaného hosta. Měl jím být Emanuel Sideridis, který v Progresu působil v jeho začátcích, pro svoji nemoc však nemohl dorazit.

Výběr songů napříč tvorbou

Koncert v Semilassu nabídl průřez historií kapely. Zazněly například písničky Mauglí, Paní Óm, To já se vracím, Píseň o jablku, Planeta Hieronyma Bosche I a Planeta Hieronyma Bosche II. Jako přídavek byla naplánována jen skladba Selpa, ale fanoušci si vytleskali ještě jednu píseň, na rozloučenou zazněl song 200 malých cigaretek. Vyprodaný sál Semilassa zpíval většinu songů s kapelou. Škoda jen problémů s videoprojekcí, pro diváky by byl koncert v domovském městě kapely ještě zajímavější. Na dalších zastávkách s tímto unikátním koncertem už snad technika stávkovat nebude

Text a foto: Honza Švanda, video: YouTube.com